Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a convocat ieri o reuniune de urgenţă a Guvernului, pentru a găsi soluţii la rezolvarea situaţiei.

Presa franceză a relatat despre o adevărată gherilă urbană, în timpul căreia manifestanţii au dat dovadă de o bună organizare în contracararea acţiunilor poliţiei şi jandarmeriei. A fost ceea ce jurnaliştii au denumit manifestaţia „vestelor galbene”.

Haosul de sâmbătă de pe bulevardul Champs-Élysées a dus la scene de o violenţă extremă, în timpul cărora a fost vandalizată chiar una dintre emblemele Franţei, Arcul de Triumf.

Preşedintele francez a revenit ieri din Argentina, de la summit-ul G20, imediat după aceea mergând în locul celor mai aprige lupte, la Mormântul Soldatului Necunoscut din Primul Război Mondial, aflat în vecinătatea Arcului de Triumf, notează AFP.

 

Răniţi şi arestaţi

Cu această ocazie, şeful statului a declarat că respinge categoric orice formă de violenţă. În condiţiile în care violenţa „nu are nimic de a face cu exprimarea unei furii legitime”. Sâmbătă, în timpul confruntărilor de stradă, 133 de oameni au fost răniţi, între care 23 de poliţişti, restul manifestanţi. În acelaşi timp, au fost reţinute 412 persoane, acuzate de violenţă şi de masive distrugeri.

Manifestaţiile din Franţa durează deja de trei săptămâni. Nu numai în Paris, dar şi în alte mari oraşe, Bordeaux, Brest, Toulouse, Montpellier, Lille şi Marsilia au avut loc ample acţiuni de protest. Totul se întâmplă pe fondul creşterii spectaculoase a preţului la carburanţi, în urma majorării taxelor în această sferă.