Evenimentul Zilei > Actualitate > Preşedintele ARB, Radu Gheţea: Băncile, obligate să facă provizioane pentru creditele populaţiei dacă pierd un proces
Preşedintele ARB, Radu Gheţea: Băncile, obligate să facă provizioane pentru creditele populaţiei dacă pierd un proces

Preşedintele ARB, Radu Gheţea: Băncile, obligate să facă provizioane pentru creditele populaţiei dacă pierd un proces

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a declarat, luni, că băncile vor fi obligate să facă proviozioane pentru toate împrumuturile în derulare ale populaţiei în cazul în care pierd un singur proces cu clienţii nemulţumiţi după aplicarea OUG 50/2010.

"Vreau să vă atrag atenţia că, începând cu 2012, România va aplica în totalitatea sistemului bancar standardele internaţionale de contabilitate, IFRS. Conform IFRS, când se face revizuirea rezultatelor financiare, firma care face auditul se uită să vadă ce litigii există şi mai ales care au fost pierdute", a spus Gheţea, la un seminar organizat de Mediafax.

Asta înseamnă costuri uriaşe pentru instituţiile de financiare având în vedere că în prezente există peste şapte milioane de împrumuturi în derulare contractate de persoanele fizice. La finele lunii august, valoarea creditelor în lei şi cele în valută depăşeau 100 miliarde de lei.
Profiturile bancherilor, secate de provizioane

Gheţea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al CEC Bank, a exemplificat că în cazul în care un client CEC Bank câştigă un proces, prin care i se reduce dobânda de la 10% la 4% prin înlocuirea ratei de bază cu Euribor, atunci auditorul arată că există un precedent şi se provizioanează întregul portofoliu de împrumuturi.

"În acest caz, din punct de vedere al acordului de la Basel, cu privire la adecvarea capitalului, banca este falimentară dacă nu cumva a acţionat din timp şi a adus capital să suplinească această pierdere", a continuat Gheţea.

Oficialul ARB a lăsat de înţeles că băncile vor proviziona creditele în totalitate, dar provizioanele vor acoperi doar pierderea potenţială din reducerea de dobândă care ar interveni în urma unui proces.

Astfel, băncile ar fi obligate să acopere sumele primite în plus faţă de ce va considera instanţa că trebuia încasat prin aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: