Chris Terhes este preşedintele Romanian Community Coalition, cunoscută în România şi sub numele de "Coaliţia românilor pentru combaterea corupţiei".

Acesta a scris pe Facebook despre abuzurile DNA care au loc în ţară şi a precizat că în 2015 el a avertizat că “dacă aceste abuzuri nu încetează vor discredita lupta anti-corupţie, DNA şi justiţia însăşi”.

Chris consideră că justiţia românească a fost construită pe “minciună şi manipulare”, lucru cu care el nu este absolut deloc de acord.

În continuare găsiţi textul integral.

“Din mai 2014, de când am auzit prima dată despre abuzurile DNA, am spus – iniţial privat şi apoi public – că dacă aceste abuzuri nu încetează vor discredita lupta anti-corupţie, DNA şi justiţia însăşi. În vara lui 2015, când am fost iar în ţară, am vorbit cu aproape toţi jurnaliştii care scriu pe justiţie şi le-am spus despre descoperirile mele privind abuzurile din justiţie.

Văzând că nici unul dintre ei nu scriau nimic despre abuzuri, credeam că nu ştiu despre ele. Am fost surprins să constat că şi aceştia ştiau bine, ba chiar foarte bine ce se întâmplă, însă au spus că nu scriu despre abuziri "că să nu afecteze lupta anticorupţie".

Le-am explicat, cu exemple concrete şi din SUA (în primăvară lui 2015 fusese imensul scandalul legat de faptul că FBI falsificase probe în instanţe pe o perioada de 30 de ani), că tocmai aceste abuzuri vor discredita lupta anticorupţie, deoarece oameni nevinovaţi sunt nenorociţi.

Răspunsul lor a fost că în orice război mai sunt şi "pagube colaterale". Pe timpul lui Stalin şi Hitler aceşti pretinsti jurnalişti ar fi făcut carieră în propagandă morţii.

Într-adevăr, în orice război sunt şi "pagube colaterale". Aceste "pagube" însă, adică OAMENI nevinovaţi, pot produce mai mult rău unei armate ori cauze decât o face armata inamică.

Cel mai elecvent exemplu este impactul negativ pe care abuzurile din închisoarea Abu Ghraib l-au avut asupra opiniei publice din Irak. Nu doar că acele abuziri ale armatei americane au creat un sentiment anti-american, în contextul în care americanii îl dăduseră jos pe Sadam şi opinia publică era pro-americană, dar acele abuzuri au inflamat mişcările radicale islamice.

Influenţaţi şi de acea experienţă, în armata americană s-au dat aşa numitele "rules of engagement" (ROE) care defineau circumstanţele, gradul şi manieră în care să fie folosită forţă.

Aceste reguli au ajuns să restricţioneze atât de mult acţiunile soldaţilor încât veterani din armata criticau administraţia Bush şi Obama că îi trimit pe soldaţi să lupte cu teroriştii având mâinile legate la spate.

Aceste "rules of engagement" foarte strice au făcut că militari americani să fie răniţi sau ucişi pentru că nu au ripostat ei prima dată.

Cu toate riscurile pentru proprii soldaţi, strategii militari americani au înţeles impactul negativ pe care acţiunile abuzive ale propriei armate îl au asupra populaţiei, care te fac că, chiar dacă ai câştigat războiul focului, să pierzi războiul cu opinia publică.

Astfel de exemple concrete le-am dat tuturor oficialilor români şi străini cu care m-am întâlnit din 2014 până în prezent şi am avertizat că orice abuz făcut în numele unei cauze nobile, cum e lupta anticorupţie, va submina cauza respectivă.

Oficialii străini, care n-au timp să se uite în dosare şi să analizeze fineţurile legale, spuneau că presă şi societatea civilă din România nu spune că ceva s-ar face greşit, aşa că ceilalţi care se plâng nu sunt credibili.

Slugărnicia, ipocrizia, laşitatea, aroganţă, perfidia, trădarea, ticăloşia unei părţi a presei, a societăţii civile şi a multor instituţii româneşti a făcut că cea mai mare parte din ceea ce s-a făcut/construit în justiţia românească din ultimii ani să fie pe minciună şi manipulare.

Şi, aşa cum ne învaţă istoria, nimic clădit pe şi prin minciună, neadevăr, nedreptate şi abuzuri nu dăinuieşte, tocmai pentru că răul nu este veşnic.

Abuzurile făcute de Kovesi se vor întoarce nu doar împotriva ei, dar vor submina însăşi ideea de justeţe a justiţiei din România.

Dacă presă şi societatea civilă şi-ar fi făcut datoria la timp, să puncteze abuzurile acolo unde existau, situaţia s-ar fi putut corectă din mers până nu era prea târziu. Ce vedeţi că se întâmplă azi e doar procesul normal de năruire a unei inginerii sociale construite pe şi prin minciună, abuzuri, manipulare şi nelegiuiri.

Pentru marea reuşită de a submina statul român, Kovesi merită o decoraţie de la inamicii României”, a scris acesta pe Facebook.