Preşedinta Curţii Supreme, Livia Stanciu: Dacă s-ar fi cerut mandat pentru localizarea mobilului medicului Zamfir, ar fi fost emis imediat

Preşedinta Curţii Supreme, Livia Stanciu: Dacă s-ar fi cerut mandat pentru localizarea mobilului medicului Zamfir, ar fi fost emis imediat

Preşedintele Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţiei, Livia Stanciu, a afirmat, joi, la CSM, că este convinsă că instanţa s-ar pronunţat rapid în cazul cererii unui mandat care vizează aspecte legate de viaţă şi de moarte.

"Sigur, că dacă se solicita un astfel de mandat, sigur, după ce magistratul respectiv ar fi examinat conţinutul aprecia dacă se impune sau nu se impune a se da un astfel de mandat. (...) Sunt convinsă că da", întrebată dacă judecătorii s-ar fi pronunţat rapid în cazul unei astfel de cereri.

Anterior, ea a refuzat să se pronunţe în legătură cu necesitatea şi posibilitatea emiterii unui mandat pentru folosirea sistemului de localizare în cazul accidentului aviatic.

"Nu îmi cereţi un punct de vedere să-mi exprim în general. Vă spun din start. (...) Un magistrat care se respectă nu-şi exprimă un punct de vedere până nu vede el documentaţia. (...) Nu ştiu cum îşi fundamentează sau cum au dorit să-şi fundamenteze solicitarea, dacă ar fi existat o astfel de solicitare. Pentru că sigur emiterea sau neemiterea unui mandat depinde de conţinutul acelei solicitări. Nu îmi cereţi să-mi exprim un punct de vedere într-un sens sau altul", a mai spus Livia Stanciu. Poliţia Română: "Sistemul, doar pentru infractori" Poliţia Română nu a folosit sistemul de localizare a terminalelor GSM în timpul operaţiunii de salvare a echipajului din avionul prăbuşit în Munţii Apuseni, pe motiv că aparatura de acest gen poate fi folosită doar pentru localizarea infractorilor, pe baza unor autorizaţii emise de judecători. „Sistemul de localizare a terminalelor GSM poate fi folosit doar în baza autorizării magistraţilor, în instrumentarea cauzelor penale, pentru localizarea terminalelor GSM folosite de principalii suspecţi de comiterea unor infracţiuni grave", a arătat Inspectoratul General al Poliţiei Române, într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News