Diplomatul român reţinut luni este suspectat că ar fi acţionat în interesul unor ţări terţe. Moscova ameninţă cu "măsuri de retorsiune".
România nu are interese militare în Rusia, însă este stat membru NATO şi, având în vedere că între ţările blocului militar există un acord privind schimbul de informaţii secrete, Gabriel Grecu "ar fi putut cu uşurinţă să-şi îndeplinească sarcina în interesul unor ţări terţe", scrie pu blicaţia rusă "Moscovskii Komso moleţ". Potrivit sursei citate, diplomatul român ar fi fost interesat de informaţii privind dislocarea trupelor ruseşti în raioanele transnistrene de la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova.
Pe de altă parte, televiziunea publică rusă, Rosiya 1, a relatat că serviciile speciale româneşti pot fi interesate de o singură temă care are legătura cu Moscova, respectiv prezenţa trupelor ruseşti în Transnistria, transmite postul de radio Europa Liberă.
Televiziunea Rosiya 1 mai susţine că, după desfiinţarea Securităţii lui Nicolae Ceauşescu, noul spionaj românesc a încetat să-şi mai stabilească obiective la scară mondială.
"Aliaţii nu pot sta liniştiţi"
România are relaţii proaste cu Federaţia Rusă şi, din această cauză, "aliaţii noştri din cadrul NATO nu pot sta liniştiţi", au declarat, pentru EVZ, surse diplomatice. Acestea au explicat că Gabriel Grecu, care a revenit în România, va fi păstrat o vreme în centrala MAE după perioada de debriefing.
Ulterior, Grecu ar putea fi trimis într-o ţară cu care Rusia nu are relaţii prea strânse, au adăugat sursele citate.
Rusia pregăteşte riposta
Ministerul de externe de la Moscova a apreciat, ieri, că expulzarea unui diplomat rus din Româna este un gest neprietenesc şi a anunţat că îşi rezervă dreptul de a lua "măsuri de retorsiune".
"La Moscova, această acţiune a fost considerată neprietenească şi nemotivată. Regretăm că, în loc să facă eforturi pentru a înlătura aspectele negative din relaţiile ruso-române, Bucureştiul demonstrează încă o dată nepăsare în ceea ce priveşte misiunea urgentă de a le corecta", se arată într-un comunicat al ministerului.
MAE a anunţat, marţi, că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu grad de secretar I, a fost declarat persona non grata şi are la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi România. Asta după ce Rusia a decis expulzarea lui Grabriel Grecu.
Potrivit Mediafax, diplomatul rus vizat ar fi Anatoli Akopov, secretar I în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. Acesta îşi preluase postul pe 27 iunie 2007, venind la Bucureşti împreună cu soţia sa, Natalia Akopova, care nu lucrează în cadrul ambasadei ca diplomat.
"Am avertizat Bucureştiul în legătură cu astfel de acţiuni, dar se pare că raţiunea nu a triumfat. Ne rezervăm dreptul să luăm măsuri de retorsiune." MINISTERUL RUS DE EXTERNE
48 de ore are la dispoziţie un diplomat declarat persona non grata pentru a părăsi statul acreditar