Editura Evenimentul si Capital

Preotul Ateu care slujea în Biserică, manageria un hotel și scria o carte despre cum și-a pierdut credința

Autor: | | 2 Comentarii | 5149 Vizualizari

Din Buzău vine o poveste interesantă, cea a unui fost preaot care a lăsat haina duhovnicească pentru a publica o carte, ”Spovedania unui preot ateu”. Din informațiile ziarului Opinia de Buzău cel care semnează Ion Anion este Ilie Toader, fost preot paroh la Biserica Banu, din centrul orașului Buzău.

De ceva timp, în mediul online și-a făcut loc un autor de texte cu tentă religioasă, catalogate de unii ca fiind atacuri la Biserica Ortodoxă Română.

În aceste postări, pe Facebook și blogul personal, Ion Anion se prezenta ca fiind preot, spunând că slujește de 11 ani. La un moment dat a anunțat că a scris un roman și că a găsit și o editură care i l-a acceptat. Este vorba de ”Spovedania”.

Între timp, în parohia Banu s-a petrecut un eveniment bizar. În Postul Paștelui, la slujba de duminică, preotul Ilie Toader și-a anunțat enoriașii că demisionează și și-a luat ”la revedere” de la ei.

În Duminica Floriilor, pe 9 aprilie, pe blogul lui Anion apare un text, ”Ultima Predică”. Reproducem o parte din el:

” După 11 ani de preoție, am ajuns în punctul inevitabil, prea mult amânat, al despărțirii: demisia!

A fi fost preot a însemnat o adevărată experiență.

În tot acest timp, căutând minuni, căutând lămuriri, căutându-l pe Dumnezeu, am descoperit, dimpotrivă, ceva mult mai minunat, am descoperit Omul: în toată străvezimea ființei lui, în momente cumplite de viață, în acțiuni și năzuințe prostești, în gândurile sale cele mai intime, o făptură fragilă, superficială, întortocheată, formidabilă.

M-am despărțit ușor de o haină purtată fără vrednicie, m-am despărțit prea greu de niște oameni cu care mi-am încropit și eu o fărâmă de viață, m-am despărțit cu aceste cuvinte:

„[…] Trăim într-o lume care astăzi, în ansamblul ei, își caută schimbarea, iar eu aparțin acestei generații de gândire. O lume ale cărei fundamente de gândire și structură datează dintr-un trecut mult prea îndepărtat – de la democrația vechilor greci, de la modul de a face educație sau justiție și până la marile așteptări umane (pe care le-am moștenit dintr-o generație într-alta) – o lume atât de veche și atât de greșită astăzi, încât eu nu mi-aș fi iertat niciodată să fi trăit într-o astfel de lume doar acceptând-o până la capăt, fără să încerc măcar să mă delimitez de ea.

Nu putem schimba noi lumea, am fi doar exponenții unei naivități eroice dacă ne-am propune astfel, dar ne putem schimba pe noi înșine. Dacă eu (tu, fiecare, un „eu” impersonal), dacă eu mă schimb pe mine, îmi e de-ajuns, deja am schimbat lumea atât cât trebuia!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI