Evenimentul Zilei > Economie > Premierul Orban vrea modificări importante în țară. Ungaria, dată exemplu
Premierul Orban vrea modificări importante în țară. Ungaria, dată exemplu

Premierul Orban vrea modificări importante în țară. Ungaria, dată exemplu

Primul-ministru anunță că face din extinderea rețelelor de gaze o prioritate a mandatului său în fruntea guvernului.

Ludovic Orban a vorbit la Horezu despre negocierile pe care le va purta cu Uniunea Europeană pentru ca aceste investiţii să se realizeze cu fonduri de la Bruxelles.

„Încă de pe acum anunţ românii, în special din localităţile care nu sunt racordate la reţeaua de gaz, că am solicitat ca în exerciţiul financiar 2021-2027 să fie eligibile pentru finanţare înfiinţările de reţele de gaz sau extinderile de reţele, că mai sunt localităţi unde sunt începute reţele de gaz, dar nu au fost extinse”, a declarat Orban, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, premierul critică faptul că „din 2012 aproape că nu s-a mai întâmplat nimic în domeniul gazelor, iar România, care este una dintre ţările cu cele mai bogate resurse de gaz natural, nu are conectată la reţea decât 36% din populaţie”. Orban vine cu exemplul Ungariei, „care are peste 90% din populaţie conectată la reţeaua de gaze, în condiţiile în care nu au resursele noastre, dimpotrivă”.

Altfel, liderul PNL vrea ca la viitoarele alocări de fonduri europene să se aibă în vedere şi un Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 3. Până atunci, însă, ar trebui finalizate investiţiile începute în precedentele programe.

„Un PNDL 3, cu siguranţă, va fi! PNDL 3 trebuie să vină oarecum complementar cu finanţările pe care le primim de la nivel european, adică tipurile de proiecte care vor fi finanţate de la nivel european, proiecte de dezvoltare locală. Toată lumea vorbeşte de PNDL 3. Eu am însă altă viziune. Întâi trebuie să închidem PNDL 1, trebuie să închidem PNDL 2, să nu ne mai batem joc de investiţii, să demarăm mii de investiţii pentru care nu există finanţare sau să lăsăm investiţiile să se degradeze, să nu fie finalizate şi, până la urmă, să nu aibă cetăţenii niciun beneficiu de pe urma unor bani cheltuiţi”.