Premierul Emil Boc vrea să reducă ajutoarele sociale

Premierul Emil Boc vrea să reducă ajutoarele sociale

Guvernul va impune un plafon maxim de ajutoare sociale sub nivelul venitului minim garantat, pentru a elimina situaţiile în care persoane care deţin vilă şi maşină şi stau în cârciumă să aştepte sprijin de la stat, a afirmat premierul Boc într-o discuţie cu membrii comunităţii româneşti din New York.

"Dacă mergeţi acum la ţară să angajaţi un om să meargă la coasă sau să lucreze la fermă, nu veţi găsi, pentru că are ajutor social minim care îi permite să stea în cârciumă cât doreşte şi, în acelaşi timp, să primească iarna ajutor pentru cumpărarea lemnelor, şi nu să muncească, să intre în câmpul muncii. Punem un plafon maxim de ajutoare sociale care să fie mai mic decât venitul minim garantat, încât să-l determini pe om să iasă din starea de pasivitate şi să-şi menţină un loc de muncă", a spus Boc, potrivit Mediafax.

El a arătat din nou că România şi politicienii nu au ştiut să fructifice avantajele intrării în Uniunea Europeană, ci au accentuat dezechilibrele structurale provenite din perioada comunistă.

Ţară de asistaţi social

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernanţii au început deja să reanalizeze o serie de ajutoare sociale, precum cele de încălzire. Executivul a decis, de pildă, la începutul acestei săptămâni, ca persoanele care deţin şi alte locuinţe în afara celei de domiciliu, precum case de vacanţă, sau maşini cu o capacitate cilindrică de peste 1.600 cmc să nu mai primească ajutoare de încălzire. Evaluările arată că peste 10% dintre cele 3,2 milioane familii beneficiare ar urma să nu mai fie subvenţionate. Noile reguli de acordare a ajutoarelor de încălzire vor fi aplicate începând din această iarnă. De asemenea, declaraţiile pe baza cărora se cer ajutoarele de încălzire vor fi verificate prin sondaj.

Totodată, Ministerul Muncii propusese Executivului ca de alocaţiile de sprijinire a familiilor cu un singur părinte sau a celor cu mulţi copii să beneficieze,de la 1 ianuarie 2011, doar românii care au un venit pe membru de familie ce nu depăşeşte 370 de lei, plafon mai mic cu 100 de lei faţă de cel de până acum. Măsura va afecta în jur de 100.000 de români cu venituri între 371 şi 470 de lei, care nu vor mai primi, de anul viitor, aceste alocaţii, banii urmând să se împartă între restul beneficiarilor. Astfel, aproximativ 490.000 de familii vor beneficia de alocaţii mărite.

România este o ţară a asistaţilor sociali, dacă ţinem cont că se plătesc peste 200 de tipuri de ajutoare sociale, care se acordă unui număr de aproape 7 milioane beneficiari. În plus, o singură persoană poate cumula mai multe tipuri de ajutoare sociale – au existat cazuri şi de beneficiari care primeau 8 astfel de ajutoare lunar – ajungându-se la venituri lunare cu mult peste salariul mediu pe economie. Potrivit datelor oficiale, unele persoane au obţinut lunar, din acest tip de venituri, chiar şi 5.000 lei.