Potrivit lui Orban, prima ședință va fi cea a Comitetului Național pentru situații de Urgență, pentru a discuta despre aplicarea efectivă a stării de alertă iar pentru asta este este nevoie de măsuri clare care vor fi trecute în cadrul unei ordonanțe.

“Am luat decizia de a convoca CNSU la ora 7.30 şi şedinţă de Guvern la ora 8. Sunt necesare pentru a derula toate procedurile pentru instituirea stări de alertă în baza legii. Hotărârea de Guvern, conform legii, este actul normativ prin care am decis să instituim starea de alertă odată cu intrarea în vigoare a legii”, a declarat Orban. A doua ședință, la care se referă premierul este legată de aplicarea propriu zisă a măsurilor din cuprinse în cadrul stării de alertă.

Potrivit premierului, prin adoptarea unei hotărâri de guvern, starea de alertă ar putea fi aplicată de îndată, fiind nemulțumit de numărul mare de oameni pe străzi. De altfel, de vineri și până duminică, parcă toată România a ieșit pe stradă, ignorând toate pericolele care încă există, referitoare la infectarea cu noul coronarvirus.

“Odată cu adoptarea hotărârii de Guvern rămânem în starea de alertă în care avem toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii. Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile. Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii, practic avem toate instrumentele legale pentru a ne asigura de respectarea legii”, a mai spus premierul.

Orban a spus că terasele vor rămâne închise, iar acest lucru trebuie înțeles de industria HORECA, care trebuie să nu mai pună presiuni formidabile asupra guvernanților.

„Toate instituţiile de control vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile. Începând de marţi, toate instituţiile implicate în asigurarea respectării regulilor, vor fi pe teren şi vor asigura respectarea legii”, a afirmat Orban.