Premieră pentru Republica Moldova. Pentru prima dată, acest sport va trimite un basarabean la Olimpiadă

Premieră pentru Republica Moldova. Pentru prima dată, acest sport va trimite un basarabean la Olimpiadă Jocurile Olimpice 2024. Sursa foto: Wikipedia

Performanță istorică pentru sportul din Republica Moldova. Jucătorul de tenis de masă Vladislav Ursu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară.

Este pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice când un sportiv din Basarabia reprezenta țara la această probă, după cum se precizează într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

Tenisul de masă din Moldova are reprezentant la Olimpiadă

sursa: Facebook

Republica Moldova trimite, până acum, 14 sportivi la Paris

Până acum, Republica Moldova are 14 sportivi calificați la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris: Anastasia Nichita, Irina Rîngaci, Victor Ciobanu, Valentin Petic, Mariana Draguțan (toți – lupte), Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu, Maria Olărașu (toți – canoe), Dan Olaru (tir cu arcul), Alisa Glinka (echitație), Anna Dulce (tir), Marin Robu (haltere), Zalina Marghieva (atletism) și Vladislav Ursu (tenis de masă), conform diez.md.

Primul sportiv moldovean calificat la Jocurile Olimpice din 2024 a fost Dan Olaru, la proba tir cu arcul. Anterior, acesta ne-a mai reprezentat țara la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) și la cele de la Tokyo (2021), la aceeași probă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dreptul de a evolua la Jocurile Olimpice de la Paris a fost obținut și de canoistele Daniela Cociu și Maria Olărașu. Sportivele au evoluat și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021.

Canoistul moldovean Serghei Tarnovschi s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2024. Tânărul a mai participat la olimpiadele din 2016 și 2021. La ediția precedentă a Jocurilor Olimpice de vară, de la Tokyo, sportivul a obținut unica medalie pentru Moldova – bronzul, la proba de 1 000 de metri.

Cine sunt tricolorii care merg la JO

După ce a devenit vicecampioană mondială în cadrul Campionatului Mondial de la Belgrad, categoria de greutate 57 de kilograme, și luptătoarea Anastasia Nichita s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris.

Irina Rîngaci, care de asemenea va reprezenta Republica Moldova la proba lupte feminine. Tânăra a obținut calificarea după ce a cucerit medalia de bronz în cadrul Campionatului Mondial de la Belgrad, la categoria 68 de kilograme.

Atleta Alisa Glinka a obținut licența personală pentru a participa la Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024. Tânăra și-a menținut locul în clasamentul olimpic clasându-se pe locurile 2 și 3 călărind doi cai – Abercrombie și Aahen.

Țintașa Anna Dulce s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris după ce a cucerit medalia de aur la Campionatul European din Ungaria la proba pistol aer comprimat 10 metri, acumulând 239,3 puncte.

Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris după ce a ajuns în finala turneului de calificare de la Baku în categoria de greutate 60 kg.

Halterofilul Marin Robu, victorie la Cupa Mondială

Halterofilul Marin Robu s-a calificat la Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024 datorită victoriei sale la Cupa Mondială din cadrul ultimului turneu preolimpic.

Valentin Petic s-a calificat la Jocurile de la Paris după ce a obținut patru victorii la turneul de calificare de la Istanbul, în categoria de greutate de 67 kg.

Luptătoarea Mariana Draguțan și-a adjudecat calificarea la Jocurile Olimpice de vară după ce a învins-o, în categoria de greutate de până la 53 de kilograme, pe tripla campioană europeană, maghiara Sztalvira Orsos.

Zalina Marghieva a obținut biletul pentru Paris 2024 după ce a înregistrat rezultatul 75,95 de metri la turneul internațional „Dionisopolis” din Bulgaria. Normativul de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris a fost de 74 de metri.

Tenismenul Vladislav Ursu a obținut cota de participare la olimpiada de vară după ce s-a calificat în finala turneului preolimpic de la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, la proba individual. În semifinale, sportivul moldovean a învins ungurul Adam Szudi cu scorul de 4-0, conform sursei citate.