Evenimentul Zilei > Actualitate > Precedentul Kosovo, folosit pentru promovarea „Tinutului Secuiesc”
Precedentul Kosovo, folosit pentru promovarea „Tinutului Secuiesc”

Precedentul Kosovo, folosit pentru promovarea „Tinutului Secuiesc”

Consiliul National Secuiesc (CNS) considera situatia din provincia Kosovo drept un model pentru dreptul la autodeterminare.

Pornind de la situatia din provincia sârbeasca, CNS solicita adoptarea unei legi privind autonomia „Tinutului Secuiesc”.  Presedintele CNS, Fodor Imre (foto), a transmis, ieri, presei, un comunicat in care se afirma ca „exemplul provinciei Kosovo dovedeste ca prevalarea la dreptul de autodeterminare al popoarelor nu poate fi impiedicata”.

In document se mai afirma ca „albanezii au dreptul la independenta provinciei Kosovo si  sârbii din Kosovo au dreptul de a obtine o autonomie larga”. Pornind de la aceste constatari, Fodor afirma ca si  „poporul secuiesc are dreptul la autonomia «Tinutului Secuiesc»„. Motiv pentru care CNS doreste sa obtina autonomia „Tinutului Secuiesc“ printr-o lege organica.

In document se mai afirma ca „guvernul si forul legislativ al României nu trebuie sa se teama de secui, ci trebuie sa aiba incredere in ei, ca in cetateni care respecta legea, valorile dreptului si democratiei, si trebuie sa voteze propunerea legislativa privind autonomia «Tinutului Secuiesc», care i-a fost inaintata”.  CNS a elaborat si depus in Parlament doua proiecte de lege privind autonomia „Tinutului Secuiesc”, ambele respinse.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.