Evenimentul Zilei > Social > GEST DRAMATIC: Poza care a îngenuncheat oamenii în centrul Bucureştiului (VIDEO)
GEST DRAMATIC: Poza care a îngenuncheat oamenii în centrul Bucureştiului (VIDEO)

GEST DRAMATIC: Poza care a îngenuncheat oamenii în centrul Bucureştiului (VIDEO)

O fotografie, datând din 28 iunie 1940, surprinde bucureştenii îngenunchind în faţa Cercului Militar, în semn de durere faţă de ocuparea Basarabiei. Joi, 28 iunie 2012, câteva sute de oameni au repetat gestul tragic.

O poză de acum 72 de ani a fost pretextul unei acţiuni spectaculoase desfăşurate la Bucureşti şi Chişinău. Pe 28 iunie 1940, Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, declanşând un val de teroare: omoruri, deportări, jafuri. 
Platforma civică Acţiunea 2012 a pornit de la fotografia cu bucureştenii îngenuncheaţi, pentru a crea un eveniment spectaculos. A fost mai întâi un marş pe Calea Victoriei, cu steaguri şi bannere. „28 iunie 1940 – Ruperea Patriei”, „Două state – o singură ţară”, „1940: suferinţă, deportări, execuţii – 2012: vrem unire, nu discuţii”. Acestea au fost câteva dintre lozincile purtate de manifestanţi.
Apoi, într-o superbă şi dramatică reluare a gestului spontan pe care mii de bucureşteni l-au făcut acum şapte decenii, de a cădea în genunchi pe stradă, în vreme ce clopotele bisericilor băteau în dungă, manifestanţii au îngenuncheat în faţa Cercului Militar şi au păstrat câteva momente de tăcere.
Simultan, la Chişinău, alte câteva sute de oameni s-au strâns în faţa ambasadei Rusiei şi au acuzat propunerile de „transnistrizare” a Basarabiei. Câteva zeci de rusofoni, fără autorizaţie, au organizat o contramanifestaţie, dar lucrurile au fost ţinute sub control de forţele de ordine.
<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/xGZKtfplWTQ?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="https://www.youtube.com/v/xGZKtfplWTQ?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/OOe3xEMpMsw?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="https://www.youtube.com/v/OOe3xEMpMsw?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>