Documentarul, care se va difuza la ora 16.00 şi de la miezul nopţii, se concentrează nu doar pe lunile de nebunie ale lui Vincent van Gogh, perioadă în care a pictat cele mai cunoscute tablouri ale sale, ci şi pe poveştile necunoscute până acum despre anii săi ca profesor şi lingvist, dar şi fanatic religios şi obsedat sexual.

"Vincent: Întreaga poveste" (Marea Britanie, 2004) e prezentat de criticul de artă britanic Waldemar Januszczak, desemnat de două ori Criticul Anului.

Pe lângă articolele din "The Guardian" şi "The Sunday Times", el a semnat şi producţia multor documentare despre artă ("Picasso: Magic, Sex And Death", "The Michelangelo Code: Secrets of the Sistine Chapel" şi "The Sculpture Diaries"). Filmul "Vincent…" a fost regizat de Mark James.

Teorie veche falsă

Mult timp a fost valabilă teoria conform căreia Van Gogh, care avea probleme psihice, şi-a tăiat urechea cu lama de ras, în timp ce se afla în Arles, în sudul Franţei (1888).

O nouă carte, bazată pe investigaţii care au durat 10 ani ("Urechea lui Van Gogh: Paul Gauguin şi pactul tăcerii", scrisă de academicienii germani Hans Kaufmann şi Rita Wildegans), arată însă că urechea i-a fost retezată cu o sabie de prietenul său Paul Gauguin.