„Spectatorii romani nu mai merg la cinema pentru ca nu sunt interesati sau pentru ca nu au sali?”, e intrebarea la care a raspuns Cristian Mungiu ieri, odata cu lansarea documentarului „1 luna cu „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”„, la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).
Regizat de Sorin Avram, documentarul de 26 de minute urmareste traseul proiectionistilor germani in caravana filmului prin 15 orase fara cinema, intre 17 septembrie si 17 octombrie. Impresiile proiectionistilor alterneaza cu marturii despre avort ale spectatorilor simpli din Tulcea, Zalau sau Resita si concluzii ale regizorului.
„Ne-am asumat un risc cu aceasta caravana, pentru ca nu stiam care va fi raspunsul. Acum il stim: romanii nu vad filme pentru ca n-au unde, nu pentru ca n-ar fi interesati de cinema”, a subliniat ieri cineastul. Duminica seara, „432” a primit titlul de Cel mai bun film strain, iar Vlad Ivanov a fost desemnat Cel mai bun actor in rol secundar de catre Asociatia Criticilor de Film din Los Angeles.
Cum salvam cinematografele Concluzia lui Mungiu a generat o dezbatere despre solutiile posibile de mentinere a celor 38 de sali deschise in tara si de investirea in cele peste 150 functionale, dar momentan inchise. Au luat parte la discutii Virgil Nitulescu, secretar general in Ministerul Culturii si Cultelor, Giorgio Ficarelli, din partea Comisiei Europene, Jakub Duszynski - distribuitor care a prezentat „modelul polonez” de revigorare a cinematografelor - , cineastii Tudor Giurgiu, Ruxandra Zenide, Alexandru si Ada Solomon.
„Pentru cei din strainatate, pare ciudata caravana si faptul ca asa am strans 18.000 de spectatori. Lucrurile astea se mai practica doar in Africa, prin fundul Mexicului sau undeva in Asia”, a spus Cristian Mungiu. Potrivit lui Jakub Duszynski, „modelul polonez” inseamna sprijin financiar de la stat si initiativa privata: recent, s-a infiintat Institutul Polonez de Film, cu un buget anual de 25 de milioane de euro, care sprijina atat productia de filme, cat si cinematografele.