Povestea Facebook-ului ajunge şi în România

Povestea Facebook-ului ajunge şi în România

Lungmetrajul "Reţeaua de socializare", regizat de David Fincher, va avea premiera la noi pe 29 octombrie.

"Într-o noapte cu multă băutură, din octombrie 2003, după ce se ceartă cu prietena lui, Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) intră ilegal în reţeaua de calculatoare a universităţii Harvard şi creează un site cu o bază de date în care să le includă pe toate fetele din campus, apoi afişează două poze una lângă alta, pentru a-i întreba pe cei ce-l accesează, care dintre ele e mai sexy. El îşi botează creaţia cu numele de Facemash, dar site-ul se virusează imediat, ducând la prăbuşirea întregului sistem informatic de la Harvard şi generând un scandal imens cauzat de faptul că site-ul era profund misogin. Mai mult, creând Facemash, Mark, a încălcat intenţionat securitatea sistemului, drepturile de autor şi dreptul la confidenţialitatea informaţiilor. Totuşi acesta a fost momentul naşterii structurii de bază a Facebook. La scurt timp, Mark lansează thefacebook.com, care se va întinde molipsitor la Harvard, de la un calculator la altul, şi apoi prin intermediul Ivy League, până în Silicon Valley, după care cuprinde cu rapiditate întreaga lume".

Astfel arată acţiunea filmului "Reţeaua de socializare". Distribuţia îi include pe Justin Timberlake, Andrew Garfield, şi pe Armie Hammer; Kevin Spacey a făcut oficiile de producător executiv al filmului inspirat de cartea "The Accidental Billionaires" de Ben Mezrich. Directorul de imagine este Jeff Cronenweth, ASC. Scenografia îi aparţine lui Donald Graham Burt, montajul lui Angus Wall, A.C.E. şi Kirk Baxter, iar costumele, lui Jacqueline West.

Perspectiva realizatorilor

"Cred că filmul este conceput în aşa fel încât să poţi înţelege personalitatea complexă a lui Mark Zuckerberg, care l-a dus pe culmile succesului, dar în acelaşi timp să obţii o percepţie diferită asupra sa, în funcţie de cel care îi relatează povestea", comentează scenaristul Aaron Sorkin.

"Mark este un personaj mânat când de putere, când de slăbiciune, când de teamă, când de curaj, viziune sau experienţă - iar filmul oscilează şi el între cei doi poli ai personalităţii acestui personaj", adaugă scenaristul, care se declară fascinat de traiectoria profesională a "subiecţilor" săi- şi în special a co-fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, care, dintr-un hacker anarhist s-a transformat peste noapte într-un antreprenor de web vizionar şi director executiv.

"Mark este un anti-erou care devine tragic la sfârşitul filmului, pentru că trebuie să plătească un preţ pentru toate acestea", trage linia Sorkin.

"În unele privinţe, «Reţeaua de socializare» este povestea unei epoci - o bătălie clasică legată de contribuţia fiecăruia la invenţie. Dar ceea ce îl face interesant este faptul că filmul evită să ia partea vreunuia dintre personaje. Asta nu se realizează neapărat prin recrearea fiecărui detaliu. Se poate face şi dacă priveşti evenimentele din diferite puncte de vedere - din punctul de vedere al persoanei care a câştigat şi din cel al persoanei care a pierdut. Lucrul important în filmul ăsta este că un grup de tineri pornesc împreună să realizeze ceva bun, dar pe drum hotărăsc că nu pot şi nici nu vor să termine drumul împreună. Treaba noastră era să prezentăm faptele şi să scoatem din ele adevărul sau mai degrabă, trei adevăruri", e de părere cineastul David Fincher.

"Este o lume fascinantă în care un puşti intră într-o cameră cu un bax de Red Bull şi iese peste câteva zile cu o soluţie care se va afla imediat pe 500 de calculatoare, iar câţiva ani mai târziu pe 500 de milioane. Mi-am dat seama că trebuie să construiesc cu atenţie toate detaliile - locul unde trăiesc personajele, cu ce sunt îmbrăcate, toate aceste detalii - care sunt specifice Harvardului sau se potrivesc acestor tineri la vârsta lor. Partea distractivă a fost nu numai să găsim câţiva actori realmente inteligenţi, care arată incredibil pe ecran, ci şi să construim lumea din jurul lor, care-i va face să pară exact ca cei care spun şi fac toate aceste lucruri. Detaliile construiesc până la urmă drama şi situaţia inevitabilă în care băieţii se vor despărţi, încercând să-şi adjudece paternitatea proiectului- printre aceste detalii se numără căminul din care provin cu toţii, cu mobila sa ieftină şi cearşafurile care-ţi dau mâncărimi de piele, sau cu senzorii de incendiu din mijlocul holurilor şi aparatele de încălzit care un funcţionează", explică regizorul.

Filmul va rula în Bucureşti la Hollywood Multiplex, Movieplex Plaza, CinemaCity Cotroceni Sun Plaza, Light Cinema, şi la Cinema Pro, la CinemaCity Multiplex din Arad, dar şi la Cluj, Iaşi, Timişoara, Piteşti, şi Bacău.

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/dmkqHr2Teiw?fs=1&amp;hl=en_GB&amp;color1=0x3a3a3a&amp;color2=0x999999"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/dmkqHr2Teiw?fs=1&amp;hl=en_GB&amp;color1=0x3a3a3a&amp;color2=0x999999" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

Ne puteți urmări și pe Google News