Povestea adevărată a lui Iuri Gagarin

Povestea adevărată a lui Iuri Gagarin

La împlinirea a 50 de ani de la legendara călătorie în spaţiu a lui Iuri Gagarin, Viasat History prezintă un documentar despre viaţa acestuia, azi, la ora 20.00.

Acum o jumătatea de secol, pe 12 aprilie 1961, astronautul rus Iuri Gagarin efectua primul zbor de 108 minute pe orbita Pământului. Astfel, bărbatul de numai 27 de ani câştiga pentru URSS cursa dintre ruşi şi americani pentru cucerirea spaţiului.

Iniţial, ruşii au spus că Gagarin s-a întors pe Pământ în capsula spaţială pentru ca apoi să recunoască faptul că acesta s-a paraşutat la scurt timp după ce capsula a intrat în atmosferă. Cu o singură călătorie în spaţiu efectuată, el rămâne un simbol al descoperirii spaţiului.

Arhive KGB şi interviuri în exclusivitate

Documentarul, realizat acum un an în Marea Britanie, este difuzat la exact 50 de ani de la zborul rusului. Acesta prezintă interviuri în exclusivitate realizate într-o scurtă perioadă de libertate a exprimării în Rusia în care oamenii au putut vorbi deschis despre riscurile programului spaţial şi despre viaţa personală a lui Gagarin. Tot în această producţie sunt prezentate materiale din arhivele KGB şi documente ale autorităţilor spaţiale ruse.

Britanicul Joss Ackland este cel care spune povestea celui care a devenit după aterizare erou naţional şi a fost decorat cu numeroase distincţii, printre care şi cea mai importantă din ţară, "Erou al Uniuni Sovietice". Actorul de 83 de ani se poate mândri cu roluri în foarte multe filme celebre precum "Vânătoarea lui Octombrie Roşu" sau "Armă Mortală 2".

Aniversarea primului zbor în spaţiu

În 1968, în timpul pregătirii pentru o nouă misiune în spaţiu, avionul în care se afla Gagarin s-a prăbuşit. Statul rus a hotărât să facă publice rezultatele anchetei accidentului de curând, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la zbor. Comisia a concluzionat la câteva luni după accident că avionul s-a prăbuşit din cauza unei manevre a pilotului care a încercat să evite un balon meteorologic.

Tot cu ocazia zilei de 12 aprilie, ruşii au lansat naveta spaţială Soyuz "Gagarin" de pe aerodromul Baikonur din Kazahstan, de unde decolase şi Iuri Gagarin acum 50 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News