Editura Evenimentul si Capital

Povestea înlăturării ULTIMULUI SHOGUN. Când s-a ÎNTÂMPLAT

James Clavell a dat lovitura cu romanul SHOGUN
Autor: | | 3 Comentarii | 2423 Vizualizari

Titlul de Shogun a devenit cunoscut în lumea întregă este după ce romanul cu același titlu al scriitorului James Clavell, publicat în anul 1975, a devenit un bestseller, fiind tradusă în numeroase limbi și ecranizată în anul 1980 într-un serial de televiziune.

Titlul de shogun, Sei-i-tai shogun care însemna „marele general care subjugă barbarii din est”, ca instituție guvernamentală, echivalent cu cel de “generalissim”, a fost acordat inițial de împăratul Go-Toba (1184-1198) șefului clanului Minamoto, Yoritomo, în anul 1192, astfel conferindu-i puterea militară în stat. Japonia a fost cârmuită de shoguni timp de șapte secole, însă doar cinci familii au deținut această demnitate.

Ultimul shogun a fost obligat să predea puterea acum 150 de ani, pe 9 decembrie 1867, fiind restabilită autoritatea împăratului la 3 ianuarie 1868, Dinastia Meiji, până în 1912.

În timpul Japoniei feudale Shogunul deținea cea mai multă putere, în timp ce Împăratul era mai mult o păpușă sau o figură cu foarte puțină putere adevarată. În ianuarie 1867, Tokugawa Yoshinobu devine al cincisprezecelea şi ultimul shogun Tokugawa. Acceptă postul fără prea multă tragere de inimă. În februarie 1867, împăratul Komei moare. Are loc încoronarea noului împărat Mastsuhito (Meiji). Noiembrie 1867 - Tokugawa Yoshinobu demisionează din funcţia de shogun din cauza unui compromise. Autoritatea politică a shogunului se reîntoarce la împărat, în timp ce şeful casei Tokugawa îşi menţine pământurile şi continuă să fie prim-ministru. Ultimul shogun, Tokugawa Yoshinobu, nu și-a făsut sepuku cum era tradiția, ci a trăit, după abdicare, un timp în obscuritate, dar mai apoi a fost primit la curtea imperială.

După reunificarea Japoniei sub dominaţia shogunilor din casa Tokugawa, la începutul secolului al XVII-lea, shogunii au aplicat o politică de izolare a Japoniei pentru a împiedica pătrunderea influenţelor economice şi politice ale continentului european. Shogunii Tokugawa îşi mută capitala la Edo, azi Tokyo, care, dintr-un mic sat de pescari, devine centrul politic al ţării. În timpul domniei primilor shoguni Tokugawa - Ieyasu (1603-1605), Hidetada (1605-1623) şi Iemitsu (1623-1652) - atât străinii, cât şi japonezii convertiţi la creştinism au fost persecutaţi cu multă asprime, până în anul 1640 fiind expulzaţi toţi europenii din Japonia. Faptul a dus la declanşarea unor mişcări de revoltă între 1637-1638. Perioada Edo a fost epoca în care s-au creat instituţiile politice, economice şi sociale, într-un mediul cultural specific, care au influenţat (şi chiar au determinat) evoluţia societăţii japoneze până în zilele noastre. Perioada tatonării de către străini a pătrunderii în Japonia corespundea pe plan intern cu accentuarea crizei politice şi sociale a regimului shogunatului Ashikaga şi, prin aceasta, slăbirea capacităţii lui de ripostă în faţa ofensivei din exterior.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate