Poveste de Paşte pentru Laura Vasiliu

Poveste de Paşte pentru Laura Vasiliu

Vedeta din „4,3,2” a inspirat-o pe scriitoarea Doina Ruşti pentru un personaj din cartea „Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti”, lansată recent de Polirom.

Din uşa Bisericii „Sfântul Pantelimon” se deschide o străduţă ca o alee până la Traian, iar în intersecţia asta mică, pe locul unei coşmelii demolate anul trecut, s-au întâlnit prima oară privirile lui Lori şi ale lui Leo. O întâmplare ca oricare, printre alte zece, petrecute într-un oraş descris în culori subiective de autoarea Doina Ruşti şi adunate într- un volum, „Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti”, care a apărut recent la Editura Polirom.

Cartea, anunţată încă de anul trecut, pe când Doina Ruşti îşi savura, la Târgul de Carte de la Frankfurt, succesul „Lizoanca”, va fi lansată pe 25 martie, la ora 18.00, în magazinul Diverta de pe Magheru. Gânditoare pe copertă, Laura Vasiliu, vedeta din succesul „4,3,2”, al lui Cristian Mungiu, este cea care i-a inspirat scriitoarei unul dintre personajele cărţii.

O fată ale cărei drumuri se intersectează cu altele, studenţi amatori de aventuri urbane, elevi chiulangii, actori topiţi de căldură, care poposesc prin locuri la rându-le încărcate de sensuri, de la Dudul lui Brâncoveanu de pe Strada Batiştei, până la Biserica „Sfântul Silvestru” sau Universitate, într-un oraş vegheat, de deasupra străzilor, de un instrument străvechi, ale cărui corzi transmit intermitent sunete care, avem să aflăm mai târziu, poartă speranţele lui Iane, un farmacist din secolul al XVIII-lea. Volumul este un puzzle narativ, fiecare dintre cele 11 povestiri împletind, de fapt, o altă intrigă, ale cărei fire se întâlnesc abia în textul final.

Planuri pentru un film

Deşi Lori apare şi în alte povestiri, personajul îşi „adjudecă”, de fapt, „Povestea de Paşte”: Lori se îndrăgosteşte de Leo, un student care încearcă să facă un film în strada Traian, însă acesta, absorbit de opera sa, îi descoperă chipul abia pe peliculă. După o reţetă a „eşecurilor karmice” care i-a fascinat şi pe alţii, Leo trece pe lângă Lori de nenumărate ori fără să o observe, de-a lungul unei poveşti scrise cu intenţia evidentă de a fi făcută film.

Lucru pe care Doina Ruşti îl admite, explicând că acesta este, de altfel, şi mesajul fotografiei de pe copertă. Ar vrea să o aibă chiar pe Laura Vasiliu, care-i este şi prietenă, în rolul principal.

Şi „Lizoanca” aşteaptă ecranizarea

Povestirea care dă şi titlul volumului - „Cămaşa în carouri”, alimentează permanent un mister, legat de o cămaşă care păstrează încă suferinţa şi dragostea unui timp trecut. Nişte istorii ale cartierului Andronache se combină, drama unui copil şi nelămuririle lui Lori în legătură cu moartea suspectă a vărului ei au ca numitor comun efigia unui papagal ucigaş, martor al multor întâmplări trecute.   Toate scrise în coloratura unui alt roman al Doinei Ruşti - „Lizoanca la 11 ani”, povestea unei fetiţe care a umplut un sat întreg de sifilis, o carte de ficţiune bazată pe o ştire care a făcut vogă în presa anilor trecuţi. „Lizoanca”, un volum apărut la începutul anului 2009, aşteaptă, de altfel, la rândul său, ecranizarea. Subiectul a fost cumpărat încă de anul trecut de Saga Film, însă, în măsura în care şi alte case de producţie sunt interesate de poveste, „titularul” proiectului s-ar putea schimba.

„Nu vreau să dezvălui acum nici numele regizorului, nici pe cel al producătorului, ca să rămână o surpriză, dar filmul va fi realizat probabil anul acesta, cel mai târziu anul viitor. Asta mă face să am încredere în viitorul cărţii”, spune autoarea.

Leipzigul ascultă Balcanii

Doina Ruşti, autoarea romanelor „Lizoanca la 11 ani”, „Fantoma din moară”, „Zogru” şi „Omuleţul roşu”, a fost recompensată cu mai multe premii, printre care şi Premiul Uniunii Scriitorilor, în 2009. Unele dintre scrierile sale au fost traduse sau sunt în curs de traducere în franceză, spaniolă şi italiană.

Începând de ieri şi până pe 21 aprilie, Doina Ruşti va fi la Târgul de Carte de la Leipzig, la invitaţia fundaţiilor Robert Bosch Stiftung, TRADUKI şi a Centrului Naţional al Cărţii, din cadrul Institutului Cultural Român. Prozatoarea va lua parte la o serie de evenimente dedicate literaturii balcanice: lecturi, discuţii, spectacole. La secţiunea „Bestselleruri balcanice” va citi din romanul „Zogru”.

"Lucrez deja, în paralel, la alte două cărţi. Pe una dintre ele încerc să o scriu, e un experiment, în stilul simplu, uşor de citit, în care sunt scrise ziarele. Cealaltă este povestea unui colecţionar de manuscrise.“ DOINA RUŞTI, scriitoare 

Ne puteți urmări și pe Google News