Editura Evenimentul si Capital

Populismul - amor și ură. REFLEXUL DE CULTURĂ

Autor: | | 5 Comentarii | 1061 Vizualizari

Încă din 1914, editura franceză Presses universitaire de France (PUF) publică o colecție intitulată „Que saisje?” destinată „cunoașterii rapide”. O cărțulie în format „poche”, deloc groasă, sintetizează ceea ce e mai important dintr-o temă anume.

Autorul este, întotdeauna, un specialist în tema respectivă, selectat dintre cei care chiar pot să „vulgarizeze” un pic subiectul, să-l facă inteligibil pentru orice cititor curios. O colecție de popularizare, cum s-ar spune într-un limbaj vetust - o colecție care așează temeinic o cultură generală, cum s-ar spune, poate, mai potrivit. Pînă acum, colecția „Que saisje?” cuprinde cam 3.000 de cărți, semnate de peste 3.300 de autori. Impresionant, nu? Răsfoirea acestor cărțulii, indiferent de data apariției lor, este o plă- cere în sine. Sigur că cele mai vechi conțin informații datate, dar farmecul lor discret acoperă acest neajuns, mai ales că un cititor de azi al unui volumaș „Que sais-je?” din anii '80 știe bine că nu va putea găsi acolo ultimele informații despre domeniul care i-a stîrnit curiozitatea. Am în biblioteca mea personală cîteva astfel de cărți și, de curînd, am răsfoit una dintre ele, „Le populisme” de Alexandre Dorna, binecunoscut specialist în psihologie politică. Cum subiectul e mereu actual într-o democrație și de-a dreptul acut în Europa (cu tot cu România) de azi, cartea mi-a stîrnit cîteva gînduri.

Întotdeauna m-a cutremurat măreția goală a cuvîntului „popor“. Poporul mi pare a fi mai degrabă o absență, un gol enorm și solemn într-un loc în care ar fi trebuit să fie ceva masiv și puternic, o latență perpetuă, o forță abisală pe care o aștepți să se exprime și care, cînd se exprimă, de obiciei te dezamăgește sau te înspăimîntă sau te enervează. Admit, prin excepție, poporul face și istorie măreață, îți dă emoții înălțătoare, dar asta cred că se poate întîmplă cuiva doar o dată în viață. În viața mea, a fost decembrie 1989. Dar, în cele mai multe cazuri, poporul e incert și nu poate fi descris decît alegoric. Este, mai degrabă, o așteptare decît o realitate. Conceptul e atît de cuprinzător, încît nu cuprinde nimic; ca să fiu un pic nicasian, aș spune că e o deschidere care închide. Cît despre indivizii care fac și dreg „în numele poporului“, cel mai înțelept e să te ferești de ei.

Mai substanțial mi se pare cuvîntul „națiune“. Dacă bine îmi amintesc, în școala gimnazială învățasem că poporul este un stadiu intermediar de evoluție a unei comunități între trib și națiune. Națiunea are conștiința unității sale teritoriale, culturale (de limbă) și chiar de religie. Poporul, nu. De altfel, latinescul „populus” nu avea deloc dimensiunea respectabilă a grecescului ”demos”, care are ceva robust și nobil, evoca starea de mulțime organizată, participativă, constructivă, denota o proiecție spre viitor și implica responsabilitate istorică. Așa se și face că „demos” a produs „democrație”, iar „populus” a produs „popor”, dar și „populism”. „Populus” îmi evocă o gloată hăbăucă, înghesuială, inerția, e un termen plebeu, vecin cu vulgul și cu tot ceea ce presupune el: refulare, crize de identitate fără sfîrșit, contradicții una peste alta, obsesii ale trecutului, balast mizer, mediocritate agresivă.

Celebrul adagiu al lui Cicero „potestas in populo, auctoritas in senatu“ nu trebuie citit numai în sensul că poporului i se atribuie puterea și Senatului autoritatea într-un aranjament constituțional normal, ci și în sensul că poporul nu poate exercita nici un fel de autoritate și, mai departe, că poporul este incapabil să inspire respect (precondiție a oricărei autorități) prin sine însuși, așa cum poate să facă o instituție. În schimb, poporul poate să inspire frică, ceea ce este dovadă irefutabilă a puterii sale colosale.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
07:51 POZIȚIONĂRI înaintea CEx-ului. Un LIDER al PSD face declarații despre DEMISIA lui DRAGNEA 00:05 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 21:53 FELIX STROE face APEL la UNITATE ÎN JURUL CONDUCERII PSD 21:29 Tabăra DRAGNEA CONTRAATACĂ. Va fi EXCLUS vineri! Ghicitoare pentru CExN al PSD: cine a scris SCRISOAREA CELOR TREI 21:19 E clar, DRAGNEA ESTE ÎNCOLŢIT din toate părţile! Încă o LOVITURĂ DE RĂSUNET în interiorul PSD 21:10 Firea nu-l uită şi nu-l iartă pe Dragnea. ATACUL CARE SPUNE TOTUL despre intenţiile ei. News alert 20:00 Fotografia momentului! Cum arată HARTA cu judeţele PRO şi CONTRA lui Liviu Dragnea şi care organizații se ABŢIN. Foto în articol 19:56 Păzea, Ion Iliescu se întoarce! Editorial de Simona Ionescu 19:46 DAEA a DECIS cum se poziționează în SCANDALUL din PSD. Trebuie „să DISCUTĂM ca BĂRBAȚI ce suntem” 18:14 Firea a oferit DETALII INCENDIARE din culisele PSD. ATAC DEVASTATOR la adresa lui Dragnea 18:13 ZÂNZANIE în PSD! ARDELENII ies la ATAC. Planul EXTREM pentru SUSȚINEREA lui Dragnea 18:08 STĂNESCU nu-l mai SUPORTĂ pe DRAGNEA. Mesaj AGRESIV de ULTIMĂ ORĂ 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:48 Coaliția PSD-ALDE STĂ SĂ CRAPE. Atac PERFID la premierul DĂNCILĂ în plin SCANDAL al SCRISORII CELOR TREI 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 15:50 REACȚIA lui DRAGNEA la LOVITURA de PALAT. „Despre DEMISIE discutăm în CExN” 15:07 Cei trei grei vs. Dragnea. SCRISOARE DESCHISĂ INCENDIARĂ despre „starea Partidului Social Democrat”. Breaking news 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 14:08 Dragnea A PRIMIT MAREA VESTE de la Instanța Supremă. DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ pentru liderul PSD. Breaking news 13:07 Ștefănescu reacţionează după SCRISOAREA CELOR 3. Se ştie când SE VA DA CEA MAI APRIGĂ BĂTĂLIE pentru putere în PSD

Articole salvate