Evenimentul Zilei > Actualitate > Ponta, pe altă lume: nu vrea să se modifice Constituţia decât după anticipate
Ponta, pe altă lume: nu vrea să se modifice Constituţia decât după anticipate

Ponta, pe altă lume: nu vrea să se modifice Constituţia decât după anticipate

Pentru preşedintele PSD, Victor Ponta, acordul UE şi discuţia despre modificarea Constituţiei au reprezentat doar un prilej de a-şi relua două idei fixe: "alegerile anticipate" şi "trădătorii de la UNPR".

UPDATE: USL se aliniază în spatele lui Ponta
La câteva ore după declaraţiile lui Ponta, şi ceilalţi doi lideri ai partidelor componente ale USL, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, i s-au alăturat acestuia. Un comunicat de presă semnat de cei trei reprezentanţi ai Uniunii anunţă că "USL este de acord cu modificarea Constituţiei doar după alegeri, cu un Parlament legitim". Totodată, Uniunea solicită consultarea Parlamentului cu privire la angajamentele asumate în cadrul Consiliului European şi cere constituirea unui comitet anticriză compus din putere, opoziţie şi reprezentanţii BNR.
Ponta ştie una şi bună: anticipatele
Liderul PSD a declarat pentru HotNews.ro că nu este de acord cu o modificare rapida a Constituţiei care să permită introducerea regulilor fiscale stricte stabilite prin noul Acord  de guvernanţă fiscală al UE. "Nu putem să modificăm Constituţia cu un Parlament în care sunt trădători ca UNPR", a motivat Ponta.

"Modificăm Constituţia, dar cu un alt Parlament şi după alegerile anticipate. Dacă vor modificarea Constituţiei să facem alegeri anticipate cât mai rapid şi în martie să avem un nou Parlament. Nu putem să modificăm Constituţia cu un Parlament în care sunt trădători ca UNPR", a spus preşedintele PSD.
Ponta este de acord cu limitarea deficitului, dar tot îl face pe Băsescu "iresponsabil"
Ulterior, acesta a precizat pentru Agerpres că este de acord cu introducerea în Constituţie a unui deficit limitat, dar dezaprobă faptul că nu au avut loc consultări interne în acest sens. Ponta a criticat "modul iresponsabil în care preşedintele Traian Băsescu a luat decizii în numele României, la Bruxelles". "Suntem puşi în faţa unui fapt împlinit – acela de a accepta o decizie faţă de care nu au existat consultări în ţară şi dezbateri largi cu societatea civilă şi cu opoziţia", a comentat el. "Vreau, prin această declaraţie, să cer în mod direct actualei puteri să demareze o dezbatere publică autentică, deschisă, democratică, cu privire la modul în care ne angajăm să susţinem obiectivele decise astăzi la Bruxelles".
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va convoca la consultări săptămâna viitoare atât opoziţia cât şi puterea, pentru a obţine un acord pentru modificarea Constituţiei. Conform noului Acord de guvernanţă fiscală convenit la nivelul UE, statele semnatare ar urma să introducă în Constituţiile naţionale obligativitatea unui deficit structural de 0,5% şi a unei datorii publice de maxim 60% din PIB.
La rândul său, premierul Emil Boc a făcut vineri apel la Ponta şi Antonescu, cerându-le să sprijine în Parlament modificarea legii supreme, prilej cu care i-a calificat drept "ultimii doi dinozauri populişti ai UE".

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: