Ponta n-a calmat pieţele. Pentru români, EURO e deja la 4,6 LEI. Ratele şi chiriile ne ard buzunarele

Ponta n-a calmat pieţele. Pentru români, EURO e deja la 4,6 LEI. Ratele şi chiriile ne ard buzunarele

Moneda naţională s-a depreciat semnificativ astăzi, pe fondul crizei politice din ţară şi al neîncrederii pieţelor. Un euro a fost cotat, astăzi, de BNR la 4,5495 lei, iar un dolar a fost cotat la 3,7274 lei, ambele reprezentând minime istorice pentru leu.

UPDATE 13.03. Noi recorduri negative pentru leu. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, astăzi, un curs de referinţă de 4,5495 lei pentru un euro, peste recordul anterior, marcat luni, de 4,5275 lei. Moneda europeană a câştigat 2,4 bani de ieri până astăzi.

"La deschiderea şedinţei de tranzacţionare cursul era la 4,45370 lei/euro şi maximul atins în timpul şedinţei a fost de 4,4650 lei/euro, fără să fi existat astăzi un motiv evident pentru depreciere. Deprecierea ar putea continua zilele viitoare, dar nu se ştie spre ce nivele", a spus un dealer pentru EVZ.

Un nou minim istoric al leului a fost înregistrat şi în raport cu dolarul american. Un dolar a fost cotat astăzi de BNR la 3,7274 lei, în creştere cu 2,4 bani faţă de ieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Evoluţiile de pe scena politică influenţează în mod direct cotaţiile leului", a declarat analistul financiar Ionel Blănculescu, pentru Realitatea TV. UPDATE 11.40. La această oră, leul a reuşit să mai recupereze din pierdere. Cursul este de 4,5486 lei/euro, oricum mult peste nivelul minimului oficial înregistrat la începutul acestei săptămâni. În raport cu dolarul, leul se duce, însă, tot la vale. Cursul pe piaţa interbancară este de 3,7281 lei/dolar.

UPDATE 9.55. Cursul continuă să se deterioreze în defavoarea leului. Un euro este cotat, la această oră, la 4,5551 lei. Dolarul a ajuns la un curs de 3,7259 lei. Este foarte probabil ca moneda naţională să înregistreze astăzi noi minime istorice în raport cu euro şi dolarul.

Dezastru pe interbancar

Leul se depreciază puternic pe piaţa valutară interbancară, după ce, luni, a atins un minim istoric faţă de euro, iar ieri a depăşit pragul de 3,7 lei pentru un dolar.

Astăzi, la ora 9.18, leul continuă să piardă din valoare în raport cu moneda europeană. Un euro este cotat, pe piaţa valutară interbancară, la 4,5412 lei, cu mult peste maximul oficial de luni de 4,5275 lei/euro.

Nici în raport cu dolarul american leul nu stă mai bine. La aceeaşi oră, dolarul american era cotat pe piaţa interbancară la un curs de 3,7227 lei, peste cel oficial de ieri de 3,7031 lei/dolar.

Premierul României, Victor Ponta, s-a aflat într-o vizită de două zile la Bruxelles pentru a da explicaţii oficialilor europeni cu privire la evenimentele care au loc în România în ultimele săptămâni.