Jean Claude Juncker i-a trimis vineri premierului italian Matteo Renzi, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, lista noilor comisari europeni, din partea României fiind nominalizată vicepreşedintele Parlamentului European, Corina Creţu. În lista trimisă lui Renzi nu se precizează care sunt portofoliile pe care noii comisari europeni le vor avea.

Lista comisarilor va fi făcută publică miercuri, când se vor şti şi portofoliile, în timp ce audierea Corinei Creţu în Parlamentul României va avea loc săptămâna următoare, a spus premierul Victor Ponta. În ceea ce priveşte portofoliul, Ponta a declarat că ştia 100% care va fi acesta, însă acum este rezervat până miercuri.

"Ştiam 100% pentru că am vorbit cu domnul Juncker şi Jean-Claude Juncker e un om foarte serios. Deci ştiam 100% ce portofoliu va avea în urmă cu…vinerea trecută. De sâmbătă de când domnul Băsescu, domnul Blaga, domnul Iohannis şi toată propaganda media a domnului Băsescu a început acel atac împotriva candidatului nostru, daţi-mi voie să fiu rezevat până miercuri", a declarat premierul, la Antena 3.

Într-o versiune provizorie a noii Comisii Europene, făcută publică în data de 3 septembrie, în dreptul României figura portofoliul Ajutorului umanitar, deşi Victor Ponta a susţinut că a negociat cu Jean Clauide Juncker pentru un portofoliu important, acela al Dezvoltării regionale.

După publicarea versiunii provizorii a Comisiei Europene, Victor Ponta a declarat că nu s-a discutat niciodată ca România să primească portofoliul Ajutorului umanitar. De asemenea, Titus Corlăţean a declaart sâmbătă, la TVR, că România a obţinut un portofoliu cu greutate, chiar dacă l-a pierdut pe cel al Agriculturii.