Întrebat la Adevărul Live dacă este de acord cu autonomia Ţinutului Seacuiesc, Ponta a spus: “Nu, şi cred că şi iniţiatorii ştiu foarte bine că şi PSD şi celelalte partide şi Klaus Iohannis, care face parte dintr-o minoritate, a spus clar că nu susţine. Cred că este un moment electoral, lansarea în timpul campaniei domnului Kelemen Hunor, cred că lecţia cu Scoţia a fost bine înţeleasă de toată lumea, că uneori tratăm lucrurile aşa uşor, a la legerite, dar nu e chiar aşa. Cred că experienţa Kosovo nu a fost digerată la nivel european”.

El a arătat că datoria statului român este să lucreze cu minorităţile, cu UDMR, pentru descentralizare, dar există o limită peste care nu se poate trece.

“Cred că datoria statului român, un stat modern, care protejează minorităţile este să lucreze cu aceste minorităţi, la mai multă descentralizare şi la mai multă competenţă în viaţa comunităţii (…). Sunt total de acord cu ideea de descentralizare, cu mai multă putere pentru liderii locali, dar există o limită peste care nu cred că cineva va trece”, a spus Ponta.

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de către preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".