Moartea lui Sorin Vezeteu, înjughiat de un dement în gara suceveană Burdujeni, l-a determinat pe premierul Mihai Tudose să promită că polițiștii nu vor mai patrula singuri şi să spună că i-a cerut Ministrului de Interne, Carmen Dan, să găsească soluţii. El a mai anunţat că, în această dimineaţă, se va întâlni cu sindicatele din Poliţie pentru a găsi soluţii astfel încât, pe viitor, să fie evitate alte tragedii similare celei din Suceava.

Statul mai vrea doar 11.500 de polițiști

Numai că reprezentanţii poliţiştilor i-au dat ieri o veste proastă premierului: situaţia poate fi rezolvată doar prin angajarea a 20.000 de poliţişti. Statul recunoaşte, totuși, nevoia a doar 11.500 de noi poliţişti, diferenţa dintre posturile disponibile (60.878) şi cele ocupate (49.302). „Din punct de vedere al efectivelor actuale şi dacă ţinem în fiinţă aceleaşi unităţi de poliţie, nu este posibil. Acum funcţionăm în mediul rural şi în poliţiile de transporturi feroviar şi naval 80 la sută pe sistem de avarie, cu un singur om pe schimb. Schimbul doi şi trei, de regulă, este asigurat de un singur poliţist, din lipsă de efective”, a explicat Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi al Personalului Contractual. Sindicalistul a precizat că sunt două modalităţi pentru ca patrularea să nu se mai facă cu un singur om: ori se restrâng posturile de poliţie teritoriale (ceea ce înseamnă închiderea unora dintre acestea), ori se angajează oameni.

Poliţistul din Suceava a fost înmormântat ieri

Sorin Vezeteu, poliţistul de la Transporturi Feroviare, a fost omorât, joi noaptea, în gara din Suceava, de un tânăr de 23 de ani. El a murit sub o ploaie de lovituri, aplicate cu arma albă de către ucigaş, oamenii legii precizând că pe corpul victimei au fost găsite în jur de 40 de lovituri. Agresorul, un tânăr de 23 de ani, din comuna Valea Moldovei, şi-a recunoscut fapta imediat după comiterea ei şi le-a spus poliţiştilor de la faţa locului că nu regretă nimic. Polițistul sucevean a fost înmormântat ieri cu onoruri militare și a fost condus pe ultimul drum de 3.000 de oameni.

Te-ar putea interesa și: