Evenimentul Zilei > Actualitate > Politicile lui Merkel îi aduc sfârșitul! Reacție dură a colegilor de partid
Politicile lui Merkel îi aduc sfârșitul! Reacție dură a colegilor de partid

Politicile lui Merkel îi aduc sfârșitul! Reacție dură a colegilor de partid

După eșecul răsunător de la alegerile din landul Turingia, Angela Merkel se confruntă cu critici dure din partea colegilor de partid, aceștia exprimându-și dorința ca aceasta să își termine mandatul înainte de termen.

Dacă înainte de alegerile parlamentare din Turingia s-a străduit să strângă rândurile, după scrutin, Uniunea Creștin-Democrată a devenit scena luptelor pentru putere, a disputelor privind cursul pe care ar trebui să-l urmeze partidul și a atacurilor la adresa cancelarului federal Angela Merkel. Prima ofensivă i-a aparținut fostului lider al grupului conservator CDU-CSU din Bundestag, Friedrich Merz. Într-un interviu acordat ZDF, postul național de televiziune, domnul Merz a afirmat că usturătoarea înfrângere suferită duminică de conservatori în acest land est-german reprezintă „un mare vot de neîncredere împotriva marii coaliții de la Berlin”. Vina principală pentru situația în care au ajuns creştin-democraţii îi aparține cancelarului federal Angela Merkel – a subliniat Friedrich Merz.

„Ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă, cauzată în principal de inacţiunea şi lipsa de îndrumare ale cancelarului federal, care se aştern de ani de zile peste întreaga ţară ca o pătură de ceaţă. Nu putem continua aşa, nu-mi pot imagina că acest fel de a guverna Germania mai poate dura încă doi ani, când se încheie actuala legislatură. Prea mari sunt problemele țării și provocările internaționale. Germania și Europa nu-și pot permite așa ceva.”, a declarat Friedrich Merz, conform Rador.

La sfârșitul săptămânii, conservatorii au suferit o înfrângere istorică în Turingia, cândva un fief CDU, unde s-au clasat pe locul trei, cu 21,8%, după stânga radicală și partidul naționalist Alternativa pentru Germania.
Nemulțumit de situația din CDU s-a arătat și fostul premier al landului Hessen, creștin-democratul Roland Koch. El pledează pentru o schimbare de direcție în partid și un conservatorism modern. Îndeosebi în dezbaterea privind politica de mediu – spune Koch -, partidul evită să afirme răspicat că economia planificată, socialismul și lipsa de libertate nu pot fi soluții. „Trebuie să alegem între oportunitățile oferite de progres și apocalipsa colportată de mișcarea Fridays for Future” – mai spune el, arătându-și limpede nemulțumirea și față de politica de mediu promovată de marea coaliție. În fine, el recomandă ca Uniunea Creștin-Democrată să-l ia drepte model pe Helmut Kohl, a cărui politică nu depindea de sondaje.
La rândul său, Christian von Stetten, antreprenor și deputat CDU, consideră că abia după ce își va recunoaște greșelile făcute la capitole precum migrația, politica monetară sau politica energetică, partidul poate spera să-și recâștige electoratul pierdut

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: