Poliţia din Marea Britanie va testa un laser care să-i orbească pe protestatari

Poliţia din Marea Britanie va testa un laser care să-i orbească pe protestatari

Un laser uşor de folosit de poliţiştii britanici va fi testat pentru a fi folosit împotriva protestatarilor violenţă. Prin această armă, autorităţile vor să prevină incidentele violente din vara acestui an, în urma cărora zeci de magazine au fost incendiate şi jefuite.

Tehnologia, dezvoltată de un o firmă britanică, va afecta temporar vederea celor care se uită spre armă, în momentul în care aceasta este folosită, anunţă publicaţia telegraph.co.uk. Din cauza numărului tot mai mare de violenţe stradale, în care forţele de ordine se confruntă direct cu protestatarii, autorităţile au început să testeze mai multe arme neletale care să vină în ajutorul poliţiştilor. În urma incidentelor din august, s-a observat cum gazele lacrimogene nu au fost suficiente.

Arma va putea fi utilizată şi pe nave, pentru a descuraja piraţii să se urce la bord. Iar tehnologii similare au fost utilizate şi în Afganistan, pentru a proteja convoaiele de atacurile insurgenţilor. Laserul seamnă cu o puşcă şi poate afecta orice persoană de pe o rază de 500 de metri, care priveşte spre armă. Zidul de lumină ajunge până la trei metri înălţime, iar arma este dotată şi cu infraroşii, pentru a-i detecta pe manifestanţii violenţi în condiţii de vizibilitate scăzută. Costurile pentru o astfel de armă ajung la 25.000 de lire sterline. Paul Kerr, directorul companiei care a dezvoltat această tehnologie a precizat că poliţia va avea, astfel, un avantaj substanţial asupra protestatarilor. "Dacă nu te poţi uita spre ceva, nu poţi ataca", a mai precizat Kerr, conform telegraph.co.uk.

Poliţia Metropolitană mai ia în considerare achiziţionarea a patru tunuri de apă, în valoare de 4 milioane de lire. Până acum, singurul departament de poliţie din Marea Britanie care foloseşte tunul de apă cel din Iralanda de Nord, PSNI (Police Force of Northern Ireland), care are în dotare nu mai puţin de şase tunuri de apă.

Ne puteți urmări și pe Google News