Poarta Raiului, blocată în justiţie de primari

Poarta Raiului, blocată în justiţie de primari

Dezvoltarea turistică a zonei Poarta Raiului este întârziată de un conflict administrativ.

Proiectul de dezvoltare a unei noi staţiuni în zona Poarta Raiului, de pe Valea Sebeşului, din judeţul Alba, este întârziat cel puţin cu un an, din cauza unor conflicte, mai degrabă de orgolii. Administraţiile locale din Cugir şi Şugag nu se înţeleg asupra limitei administrative dintre cele două localităţi. Pe de altă parte, acest teren este oricum în proprietatea unei alte comune, respectiv Săsciori.

Implicaţiile financiare sunt de asemenea evidente, din moment ce localitatea care are drept de administrare acordă avize pentru investiţii şi încasează impozite. Acest moment nu poate fi însă stabilit, atâta timp cât problema limitei administrative a adus cele două administraţii în instanţă, iar procesul este în derulare. Înţelegerea comunistă Primarul din Şugag, Constantin Jinar, îl arată cu degetul pe omologul său din Cugir, când vine vorba de demersurile din justiţie. Constantin Jinar, spune primăria vecină, îşi arogă dreptul de administrare pe o suprafaţă de aproximativ 800 de hectare, aflată în prezent pe teritoriul Şugagului.

„Ei contestă limita stabilită în 1968, prin hotărâre de guvern. Limita a fost stabilită atunci de comun acord între Şugag şi Cugir, dar ei spun că înainte de 1968 suprafaţ a a fost a lor. Eu nu contest asta, dar mă ţin de hotărârea care îmi dă dreptate“, explică Jinar. Primarul din Cugir, Adrian Teban, spune că procesul este abia la început şi că, până în prezent, a fost realizată doar o expertiză comandată de Judecătoria Alba- Iulia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi spunem că acolo a fost teritoriul administrativ al nostru şi considerăm că, în 1968, s-a făcut o greşeală. (...) Trebuie să înţelegeţi că nu pentru buget sau din ambiţie am mers în instanţă, ci pentru că acolo a fost teritoriul administrativ al Cugirului şi aşa trebuie să fie şi acum“, susţine Teban. Intenţii bune la consiliul judeţean

Proiectul de dezvoltare turistică a zonei, elaborat de Consiliul judeţean Alba în prima parte a anului trecut, prevede naşterea unei noi staţiuni.

„Din moment ce este o zonă de interes judeţean, ca şi Apusenii, noi am plătit nişte studii. De acum încolo, proprietarul terenului, adică Săsciorul, trebuie să concesioneze cu respectarea acestor studii. (...) Am prevăzut mai multe pensiuni decât cabane, pentru că am zis să fie tot timpul animaţie. Pentru pârtii, când se lămureşte problema, poate intrăm şi noi în asociere împreună, Şugagul cu Cugirul“, a declarat arhitectul-şef al judeţului, Eugenia Mărginean.

Toată documentaţia pentru pârtii este aprobată, dar realizarea efectivă a acestora trebuie să aştepte până când procesul va fi încheiat. „Puteam fi mai avansaţi. Puteau fi concesionate terenurile, puteau fi făcute nişte asocieri şi puteau fi obţinute autorizaţii. Se câştiga cam un an, dacă nu era acest conflict“, a apreciat Eugenia Mărginean. PLAN 18 pensiuni şi 7 pârtii Potrivit Planului Urbanistic Zonal realizat de CJ Alba, în zona Poarta Raiului, pe aproximativ 30 de hectare, se vor construi 18 pensiuni, care vor oferi cam 1.000 de locuri de cazare. Acesta este însă numai nucleul staţiunii, care va putea fi extinsă în funcţie de cerere. Este posibil ca mulţi turişti să prefere să nu înnopteze în staţiune, deoarece aceasta este situată aproape de localităţile mari: circa 55 de kilometri de Cugir şi cam 75 de kilometri de Sebeş.

În planul de amenajare a teritoriului sunt prevăzute cinci pârtii uşoare şi două pârtii medii, ca grad de dificultate, cu o lungime totală de 15.120 metri şi cu o capacitate de 5.800 de schiori pe zi. Toate pârtiile vor avea ca punct de plecare Vârful lui Petru şi vor duce spre două zone: Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului.