Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > PNL sau Politica de la o postare la alta | ROMÂNIA LUI CRISTOIU
PNL sau Politica de la o postare la alta | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

PNL sau Politica de la o postare la alta | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

O dată trecut Breaking news-ul Brexit, de loc mulțumitor pentru presa noastră, deoarece din ciorba insulară au lipsit tocmai politicienii români, cei care dau gust oricărei ciorbe mediatice, site-urile gen copy paste și televiziunile de știri, gen Cine tremură? s-au trezit într-un gol de muniție hrănitoare de ratinguri.

Și cum vorba francezului, În lipsă de altceva mai bun te culci și cu nevastă-ta, site-urile și televiziunile de știri s-au văzut obligate să se ocupe de telenovela fără cap și coadă numită Negocierile dintre PNL și UNPR în vederea unui scop despre care nimeni nu știe care ar fi el și cu ce s-ar mînca.

 

Tărăboiul a durat cîteva zile.

A început prin a fi tărăboiul noii alianțe dintre PNL și UNPR, a devenit tărăboiul fuziunii dintre cele două partide, marcat de declarații contradictorii nu numai ale unor lideri diferiți, dar chiar și ale acelorași persoane, pentru a sfîrși în coadă de pește.

UNPR e în căutare disperată de mamut pe spinarea căruia să intre în Parlament sau măcar să se pricopsească cu niște posturi în administrație sub un guvern viitor.

Cînd Gabriel Oprea a fost înlocuit cu Valeriu Steriu, o persoană mai ascultătoare cu Binomul decît Generalul, care-și luase lumea în cap, am scris în Evenimentul zilei cîteva lucruri despre acest partid artificial numit UNPR, creat de Gabriel Oprea cu sprijinul Sistemului pentru a-i servi lui Traian Băsescu în crearea unor majorități parlamentare de conjunctură. Tipic acestui partid e absența confruntării cu electoratul și mai ales absența unui Program politic limpede, lesne de distins între programele celorlalte partide de pe scena noastră publică. În întregul său partidul a depins de Gabriel Oprea. De altfel cu mici excepții – Nicolae Onțanu printre alții – UNPR n-a existat mediatic altfel decît prin General. Scoaterea Generalului din joc după un model folosit de Servicii cu oamenii lor și în cazul lui Sebastian Ghiță, dar și al lui Dorin Cocoș, urmată de arestarea lui Nicolae Onțanu, a însemnat moartea UNPR din punct de vedere electoral. Singura avere rămasă partidului o constituie parlamentarii săi de acum, gata să fie folosiți la majorități de conjunctură. De aceea, pretențiile noi conduceri față de PSD în materie de locuri pe listele Socialiștilor au apărut aberante lui Liviu Dragnea, confruntat cu o reducere drastică a numărului de locuri eligibile de pe listele pentru parlamentare. UNPR s-a îndreptat atunci spre PNL. O greșeală uriașă din partea UNPR, deoarece partidul, deși fără program, trece ca ținînd de Coaliția de Centru stînga. Că liderii UNPR s-au arătat dispuși la orice concesie față de PNL și pentru că lipirea de Partidul Meu le asigură o protecție în fața unui DNA angajat politic total de partea PNL, mai treacă meargă.

Dar că PNL-ului i-a trecut o clipă prin cap posibilitatea unui concubinaj cu UNPR asta chiar că e de tot.

Cum s-a ajuns la o asemenea fantezie mai mult decît erotică a PNL?

Foarte simplu.

Din ceea ce s-ar putea numi Politica de la o postare la alta tipică PNL-ului condus de Alina Gorghiu.

 

Ca fană desăvîrșită a lui Klaus Iohannis, după un model patentat în post decembrism de Elena Udrea, Alina Gorghiu, deși doar copreședinte, adevăratul președinte al PNL varianta lărgită, conduce partidul de pe facebook.

Politicienii români postează pe facebook de regulă noaptea tîrziu, uneori spre miezul nopții. Nu pentru că abia atunci, întorși în Turnul de fildeș al scrisului pe scurt, din tumultul pe cît de zgomotos, pe atît de vremelnic al vieții social-politice din România, ar găsi răgazul transpunerii gîndurilor în emoticoane, ci pentru că abia atunci ziariștii fomiști, angajați de politicieni cu ora, au timp să scrie.

Alina Gorghiu postează și ea pe facebook spre miezul nopții.

Nu notațiile de mămică sau chiar de proaspătă nevestică, din perioada despre care masculii autohtoni spun că e cea a sitei noi, ci acțiuni de tip campanie pe care PNL trebuie să le declanșeze a doua zi dimineață.

Despre aceste acțiuni cei din conducerea PNL nu știu nimic pînă în dimineața zilei care urmează postării nocturne de către Alina Gorghiu.

În PNL, ca de altfel în toate partidele din România, Șeful e șef, vorba aia chiar și-n șanț.

Deși n-au știut nimic despre campania anunțată deja de Alina Gorghiu pe facebook, deși habar n-au ce se vrea de la campania asta, liderii PNL se pun în mișcare.

La PNL punerea în mișcare înseamnă năvălirea în studiourilor televiziunilor de știri pentru a susține pînă-n pînzele albe noua inițiativă a Șefei.

Cei mai harnici în acest plan sunt foștii lideri PDL, obișnuiți cu atmosfera de Drepți-Culcat! de pe vremea cînd spălau puntea navei conduse de căpitanul Traian Băsescu.

Presa, avînd prostul obicei de a lua în serios vorbele politicienilor, se ocupă toată ziua de noua inițiativă a PNL.

Sunt convocați să-și dea cu părerea liderii de opinie, lucru nu prea dificil, deoarece mulți dintre ei au dormit în redacțiile televiziunilor de știri pentru a fi prezenți din zori la talk-show-urile nesfîrșite ale zilei, sînt somați să ia atitudine liderii celorlalte partide.

Noua inițiativă e întoarsă pe toate fețele pentru a dibui ce lovitură politică extraordinară pune la cale PNL astfel încît scena politică, zgîlțîită din temelii, să se tulbure atît de tare încît nimeni să nu mai știe pe unde e ieșirea în culise și pe unde e ieșirea la rampă.

Pe la miezul nopții inițiativa a murit.

Alina Gorghiu a postat o altă inițiativă.

Și liderii PNL o iau de la capăt cu susținerea noii inițiative.

Pînă la o nouă postare a Alinei Gorghiu!