Liberalii nu exclud o reîncălzire a relaţiilor cu PDL, dar pun condiţii: absorbţia democrat-liberalilor de către PNL.
După steagul alb fluturat de Vasile Blaga, care propunea o reconciliere între PDL şi PNL în perspectiva viitoarelor alegeri, unii liberali nu resping ideea reluării vechii alianţe. Scenariul unui nou pact s-ar putea contura în contextul în care PNL nu a găsit nicio formulă de guvernare cu PSD înaintea moţiunii de cenzură, soldată cu un eşec de altfel, dar şi după creşterea popularităţii social-democraţilor.
Dacă PSD va continua să câştige procente în sondaje, iar după alegerile parlamentare să nu mai aibă nevoie de o alianţă în formarea unei viitoare majorităţi, parteneriatul dintre PNL şi PDL este luat în calcul de ambele partide. Nu fără condiţii însă.
Alternativă de dreapta: PDL să fie absorbit de PNL
Pe lângă vechile pretenţii legate de dispariţia politică a lui Traian Băsescu şi a îndepărtării "trădătorilor" liberali, una dintre condiţii ar fi ca PDL să fie absorbit de PNL.
"Cei din PD au fost o dată salvaţi de la neintrarea în parlament, când aveau 7%, de Alianţa D.A. Acum, dacă ar mai vrea să vină o dată să facem o alianţă ar pleca tot de-acolo. Dacă vor înţelege acest lucru, cred că în această viaţă vom putea să discutăm. Logica ar fi ca aceşti oameni să intre în PNL. Cred că viitorul este ca PD să fie absorbit de PNL. Şi va exista un partid de dreapta şi un partid de stânga", a explicat Relu Fenechiu, vicepreşedintele PNL. Astfel, liberalii clamează acum ceea ce solicitau democrat-liberalii în perioada în care aveau un avantaj electoral în Alianţă.
Acum însă situaţia este inversă. PDL scade în sondaje, pe fondul măsurilor de austeritate luate de guvern, iar PNL, aflat în opoziţie, creşte.
Voicu: să trăim până la parlamentare
O altă condiţie pe care o scot în faţă liberalii atunci când vine vorba de refacerea prieteniei cu PDL se referă la oamenii cu care ar putea colabora, iar aceştia sunt "numai vechii PD-işti". Printre ei, Vasile Blaga, cel care a lansat mesajul împăcării şi unul dintre politicienii lăudaţi adesea de liberali. "Pentru domnul Blaga am numai cuvinte de apreciere", a spus senatorul Puiu Haşotti, care a subliniat că PNL se află "în opoziţie 100% faţă de guvernul Boc", dar lasă uşa deschisă pentru discuţii viitoare cu PDL. Pe lângă Blaga, pe lista democrat-liberalilor cu care Haşotti spune că "poate discuta" se mai află Anca Boagiu, Traian Igaş şi Cristian Rădulescu.
Pe de altă parte însă, Călin Popescu-Tăriceanu, cel care propunea refacerea legăturilor cu PDL în 2008, după alegerile parlamentare, s-a arătat ieri rezervat. "Sunt insensibil la propunerea domnului Blaga. Cred că şi PNL este la fel", a spus fostul premier. Declaraţia acestuia vine însă în ziua în care PNL a anunţat că va continua lupta pentru dărâmarea guvernului Boc, depunând o nouă moţiune de cenzură după asumarea răspunderii pe legea educaţiei. "Noi nu avem alt obiectiv în acest monent decât să dăm jos guvernul Boc. O alianţă cu PDL? Care PDL? Nu există niciun fel de discuţii acum cu PDL despre alianţe pentru locale sau parlamentare. Să trăim până atunci", a susţinut şi Mihai Voicu, vicepreşedintele PNL.
Ideea reîncălzirii relaţiilor dintre PDL şi PNL a adus-o în discuţie Vasile Blaga, după eşecul moţiunii de cenzură. "Nu trebuie să discutăm de guvernare imediat, dar despre o îmbunătăţire a relaţiilor cred că este absolut necesar", a susţinut Blaga. "O colaborare cu PNL la guvernare nu e posibilă imediat, dar o reconciliere trebuie să existe", a susţinut la rândul lui şi Laszlo Borbely, ministrul UDMR al mediului. "Cred că viitorul este ca PDL să fie absorbit de PNL şi vor exista atunci un partid de dreapta şi unul de stânga."RELU FENECHIU, vicepreşedinte PNL