Ploaia de Paşte a ieftinit pâinea de Crăciun

Ploaia de Paşte a ieftinit pâinea de Crăciun

Fără aversele care au căzut în aprilie, recolta de anul acesta ar fi fost cel puţin de două ori mai mică decât cea din 2011.

Ploaia de Paşte ne-a salvat de scumpiri sigure la alimente spre sfârşitul anului şi a mai dat o şansă culturilor agricole greu încercate de seceta din toamna lui 2011. O singură ploaie nu poate influenţa rezultatele unui an întreg, dar absenţa acesteia ar fi compromis mare parte din culturile de toamnă, creând probleme şi celor de primăvară. "Ploaia a permis să se facă semănături şi să răsară culturile plantate anterior. Pentru a influenţa rezultatele acestui an va trebui să mai plouă şi în perioada următoare. Ploile de acum erau însă capitale", spune deputatul Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Mai slab decât în 2011 De aceeaşi părere este şi vice­preşedintele Agrostar, Florin Istrate. "Dacă nu ar fi fost aceste ploi, era un dezastru", a afirmat acesta, adăugând că în sectorul pomicol, în care activează, lucrurile stau mai bine decât în rest. "Pomicultura e în parametri normali, iar dacă ritmul ploilor în continuare e acceptabil pomii nu vor suferi", a explicat el. Chiar şi în condiţii bune, recolta de anul acesta va fi mai mică decât cea din 2011. Cultura de rapiţă a fost compromisă în cea mai mare parte, iar baza de comparaţie este dezavantajoasă, anul trecut fiind producţii record. 20% din producţie salvată Adrian Rădulescu spune că s-ar putea ajunge la 70-80% din producţia înregistrată în 2011 dacă va ploua în continuare. Fără precipitaţiile din ultima vreme, procentul ar fi ajuns cel mai probabil sub 50%. Având în vedere că producţia agricolă vegetală pentru anul trecut era estimată la 10-12 miliarde de euro, un calcul sumar ar indica o diferenţă de 2-2,5 miliarde de euro, circa 2% din PIB. Evident, pentru ca această diferenţă să se concretizeze va fi nevoie ca în lunile următoare lucrurile să meargă bine. Vestea bună este că lucrările de modernizare merg bine, iar meteodependenţa agriculturii va fi mai redusă în viitor. "Producătorii mici, în mare parte, şi-au făcut plantaţii moderne, însă e nevoie de 3,4,5 ani până când vor da rezultate vizibile", spune Istrate.

Producţia de anul acesta va reprezenta circa 70 - 80 % din cea de anul trecut. În schimb, dacă nu ploua de paşte, procentul era de cel mult 50%, potrivit estimărilor specialiştilor. CITIȚI ȘI:

  • Recolta de grâu a crescut în 2011. VEZI cu cât
  • Cine se bucură de recolta noastră de grâu

Ne puteți urmări și pe Google News