În forma inițială se făcea o nedreptate turiștilor care nu și-ar fi permis să închirieze șezlonguri pe plaje așa cum impunea actul normativ:

”Începând cu data de 1 iunie, accesul persoanelor pe plaje se realizează doar cu asigurarea obligatorie de șezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite și cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, ministrului sănătăţii și ministrului mediului, apelor și pădurilor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020”, se menționa în HG 26 din 28 mai 2020.

Într-un mesaj trimis, astăzi, de EVZ, premierul Ludovic Orban a fost întrebat cum vor proceda turiștii sau localnicii care nu vor putea închiria șezlongurile puse pe plajă, având în vedere că prețul este de cel puțin 25 de lei pe bucată. Răspunsul premierului a venit la finalul vizitei efectuate la fabrica Techtex din Târgu Lăpuș. Anterior, aceeași întrebare fusese pusă și unui consilier al ministrului Economiei, Virgil Popescu, aflat în delegație împreună cu premierul.

“În hotărârea de guvern pe care am dat-o privitor la deschiderea plajelor, acolo, într-adevăr am specificat că pe plajele amenajate, pe plajele amenajate, menţionez, accesul se face cu şezlonguri care trebuie să fie la 2 metri . Aici o să facem o revenire pentru că asta nu înseamnă că interzicem ca pe o anumită suprafaţă dintr-o plajă amenajată, oamenii care nu au resurse financiare să-şi achiziţioneze şezlongul cu cât e, 8 – 10 lei, să poată să vină cu prosopul, cu cearşaful.

Deci, facem corectura. Sensul textului din Anexa 3 a Hotărârii de Guvern nu era de a interzice persoanelor care vor să vină la plajă şi care nu au posibilitatea să-şi ia şezlonguri, ci de a spune că pe acele zone amenajate ale plajelor, indiferent că este vorba de plaje care sunt la mare sau care sunt la lacuri, la acestea accesul se face pe şezlonguri care au o anumită distanţare, dar, cu siguranţă, vom face o revenire şi vom specifica foarte clar că este permis pe anumite zone pe unde nu este reglementare cu şezlonguri să vină cu cearşaf, cu prosop”, a precizat Ludovic Orban.