EXCLUSIV EVZ. Plagiatul ministrului de la "Standford": prezentăm dovezile

EXCLUSIV EVZ. Plagiatul ministrului de la "Standford": prezentăm dovezile

MINISTRUL "COPY-PASTE", SCHIMBAT. Ponta a plecat steagul în faţa uriaşului scandal de plagiat al Corinei Dumitrescu. Aceasta a fost înlocuită de senatorul PSD Ioan Mang.

Premierul desemnat Victor Ponta a anunţat aseară retragerea Corinei Dumitrescu din viitorul guvern. El a explicat că aceasta nu a greşit cu nimic, dar că ministrul Educaţiei are de organizat imediat înscrierea la clasa pregătitoare, admiterea la liceu şi bacalaureatul şi că „nu poate funcţiona dacă trebuie să dea explicaţii zilnic presei privind alte subiecte”.

Corina Dumitrescu este cel de-al doilea ministru retras de Ponta, după ce săptămâna trecută el a renunţat şi la Victor Alistar. Surse din PSD spun că Marian Oprişan şi grupul de la Constanţa au insistat pentru menţinerea ei până în ultima clipă.

În locul acesteia, premierul desemnat l-a propus pe senatorul PSD Ioan Mang. Acesta este ca formaţie inginer specializat în tehnică de calcul şi cadru didactic la Universitatea Oradea.

Declaraţia sa de avere arată patru terenuri intravilane, trei case, depozite bancare de 66.000 de lei şi acţiuni la o fabrică de tricotaje, o tipografie şi o firmă de tehnică de calcul. Acestea din urmă au contracte cu Spitalul Judeţean din Oradea, Curtea de Apel şi Primăria Municipiului Oradea.

EVZ vă prezintă, în exclusivitate, probele care susţin plagiatul Corinei Dumitrescu, propusă iniţial la şefia Educaţiei.

Corina Dumitrescu a semnat, alături de soţul ei, parlamentar PSD, o carte de drept care conţine zeci de pasaje furate. Ca să scape, a aruncat toată vina asupra lui.

"Evenimentul zilei" vă prezintă în exclusivitate dovezile care atestă faptul că persoana desemnată să ocupe funcţia de ministru al Educaţiei, Corina Dumitrescu, a plagiat fără jenă zeci de pasaje dintr-o carte de drept, scrisă alături de soţ. Ieri, ea a respins acuzaţiile, convinsă fiind că anumite grupuri "lucrează" pentru îndepărtatea ei.

Deşi cartea publicată în 2002 alături de soţul ei ("Distanţele care apropie- Integrarea României în Uniunea Europeană, Editura Scripta), conţine zeci de paragrafe preluate, mot-a-mot, din altă lucrare, ieri, Corina Dumitrescu a declarat că nu are nicio legătură cu acuzaţiile de plagiat.

Conform documentelor EVZ, pasaje întregi au fost preluate de cei doi soţi din lucrarea "Drept comunitar. Cele patru libertăţi fundamentale. Politici comune", scrisă în 1999 de profesorul Octavian Manolache, doctor în drept, absolvent summa cum laude şi premiat de Academia Română pentru una dintre lucrările sale.

Familia Dumitrescu nu a menţionat faptul că anumite pasaje ar fi preluate din cartea lui Octavian Manolache, lucrarea lor fiind pre­zentată drept creaţie personală. Ceea ce este de-a dreptul hilar, e faptul că pasajele copiate făceau referire la articole care, la data publicării cărţii celor doi, nu mai corespundeau cu realitatea. "În urma tratatului de la Amsterdam din 1999, numerotarea articolelor s-a schimbat, însă ei nu au fost în stare nici măcar să facă modificările acestea. Au preluat mecanic", spune Octavian Manolache.

În anul lansării cărţii, Corina Dumitrescu şi Cristian Dumitrescu erau colegi la Universitatea "Dimitrie Cantemir": ea era lector, iar el făcea parte din senatul universităţii.

Soţul, cavaler, preia responsabilitatea

După ce profesorul i-a dat în judecată, Corina Dumitrescu s-a dezis de paragrafele cu pricina. "Subsemnata Dumitrescu Corina, domiciliată în (...), formulez prezenta declaraţie, prin care recunosc faptul că pasajele conţinute în paginile 84, 85 (....) din lucrarea "Distanţele care apropie- Integrarea României în Uniunea Europeană", publicată la editura Scripta Bucureşti în 2002 nu reprezintă opera mea".

La rândul lui, Cristian Dumitrescu dă o declaraţie prin care îşi asumă pasajele respective, precizând însă că sunt rezultatul propriei creaţii intelectuale.

Chiar dacă, prin gestul soţului, Corina Dumitrescu scapă basma curată, vinovăţia morală rămâne. "Publicul receptează cartea ca fiind comună, nu rezultă nicăieri vreo intenţie de a stabili părţile din lucrare la care autorii ar fi lucrat în mod individual", mai spune profesorul Octavian Manolache. Click pe imagine pentru a mări

20 de mii de euro este suma pe care a pretins-o Octavian Manolache de la soții Dumitrescu drept daune morale

Soţii Dumitrescu au furat pasaje ce conţineau informaţii care nu mai erau valabile

"E ciudat faptul că au păstrat inclusiv numerele articolelor legislative amintite de mine în condiţiile în care acestea nu mai erau valabile în urma tratatului de la Amsterdam din 1999." PROF. OCTAVIAN MANOLACHE, autorul cărţii plagiate Alte dovezi că e certată cu gramatica

Deşi greşelile din CV au fost puse pe seama altora, Corina Dumitrescu asumându-şi doar vina de a nu-l fi verificat înainte de publicarea pe internet, un articol semnat de ea confirmă că este certată cu gramatica limbii române. E vorba despre articolul "Unele probleme privind transportul maritim în Uniunea Europeană, cu referire la acordul de asociere", publicat în revista "Drept maritim comunitar" unde apar următoarele greşeli:

  • Încercarea de a evita o cacofonie prin virgulă: "Curtea de Justiţie a CE a decis prin două hotărâri ca, condiţiile de înmatriculare a navelor..."
  • Cacofonie: "În ce priveşte compunerea navelor care practică cabotajul continental...."
  • Plasarea virgulei între subiect şi predicat: "Acest acord, constituie...."

Corina Dumitrescu, prinsă şi cu minciuna

Virgil Burlă

Profesorul de drept Octavian Manolache i-a dat în judecată pe Corina şi Cristian Dumitrescu, în urmă cu cinci ani, sub acuzaţia de plagiat. Procesul a început în 2007, an în care Manolache susţinea că a aflat de lucrarea soţilor Dumitrescu.

Tribunalul i-a respins cererea, arătând că trebuia să-i acţioneze în judecată pe cei doi în termen de trei ani de la apariţia lucrării. Instanţa superioară nu a fost de acord cu hotărârea tribunalului. În 2011, procesul a reînceput. Corina Dumitrescu a susţinut că nu are ce căuta în faţa judecătorilor deoarece "deşi lucrarea este publicată în comun cu Cristian Dumitrescu şi, deşi nu s-au menţionat distinct capitolele care aparţin fiecăruia dintre cei doi", nu este autor al capitolelor cu privire la care s-a format acţiunea. Pe 20 septembrie 2011, tribunalul s-a declarat de acord cu poziţia Corinei Dumitrescu.

Nemulţumit de decizie, Manolache a contestat-o. După alte două termene şi o amânare de pronunţare, judecătorii au decis, pe 27 martie 2012, să respingă contestaţia lui Octavian Manolache. Decizia din urmă nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa supremă.

"Este încă în proces cu mine. Voi face recurs!"

În timpul conferinţei de presă de ieri, Corina Dumitrescu a susţinut cu hârtiile pe masă că, "potrivit unei decizii definitive a instanţei" nu se află în proces pentru plagiat. Însă hotărârea în posesia căreia se află nu este irevocabilă, lucru pe care nu l-a menţionat decât ulterior, în timpul unei emisiuni TV. Această ultimă decizie nu poate fi contestată până nu este motivată de magistraţi, lucru care nu s-a întâmplat deocamdată.

Manolache nu consideră încheiată lupta în justiţie. "Ea este în continuare în proces cu mine. E o mincinoasă. Eu am contestat hotărârea de disjungere a Tribunalului Bucureşti, Curtea de Apel a respins contestaţia mea, iar hotărârea e în curs de redactare de două luni. Când mi se va comunica decizia, voi face recurs la Înalta Curte", a spus profesorul Manolache pentru EVZ. Omul baronilor face legea în Educaţie

Includerea Corinei Dumitrescu pe lista Guvernului USL a fost o concesie făcută de Victor Ponta baronilor locali. Marian Oprişan şi grupul de la Constanţa, reprezentat de Radu Mazăre, au insistat pentru numirea "doamnei de la Standford" la ministerul Justiţiei, unde avea interese specifice, susţin surse din PSD. Victor Ponta se angajase la Cotroceni pentru un ministru independent. Astfel, l-a propus pe Titus Corlăţean şi a împins-o la Educaţie pe Corina Dumitrescu, soţia deputatului PSD de Vrancea (fieful lui Oprişan).

Sâmbătă, când premierul desemnat, la presiunile venite din PSD şi PNL, a luat în calcul să renunţe la nominalizarea Corinei Dumitrescu, Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD a venit în grabă la Bucureşti pentru a-i cere lui Ponta să o menţină în guvern. Astfel, Ponta s-a trezit că decizia sa privind ministerul Educaţiei, se află între ciocanul baronilor locali, de a căror susţinere are nevoie în alegerile locale, şi nicovala sacrificării imaginii guvernului USL. (Florin Ciornei)

Guvenul Ponta, în Parlament

Cei 20 de miniştri din cabinetul Ponta vor fi azi, începând cu ora 10.00, audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului. La ora 16.00 va începe şedinţa de plen a celor două Camere, reunite pentru votul de învestitură a noului Guvern. Pentru a fi validat, lista propusă de Ponta trebuie să întrunească minimum 231 de voturi. În urma protocolului cu minorităţile naţionale şi cu UNPR, USL se bazează pe circa 270 de voturi.

Citiţi şi:

  • Ministrul Educației scrie "înot" cu doi "n"
  • Explicația ministrului NU ȚINE. Corina Dumitrescu NU ARE DIPLOMĂ de la Stanford, dar nici de la Institutul Hoover
  • Corina Dumitrescu „a umblat” la greșeli. CSM verifică CV-ul ministrului Educației
  • Doamna de la "Standford": "Nominalizarea mea la Educație e la dispoziția lui Ponta"
  • Corina Dumitrescu, studii fără frontiere
  • Tăriceanu despre Corina Dumitrescu: Este o problemă de percepție publică
  • Dan Mihalache: USL nu trebuie să cedeze în cazul Corinei Dumitrescu

Ne puteți urmări și pe Google News