Evenimentul Zilei > Justitie > Pivniceru a ales. Tiberiu Niţu -Procuror general al României, Ioan Irimie- şeful DNA
Pivniceru a ales. Tiberiu Niţu -Procuror general al României, Ioan Irimie- şeful DNA

Pivniceru a ales. Tiberiu Niţu -Procuror general al României, Ioan Irimie- şeful DNA

Procedura de selecţie iniţiată de ministrul Justiţiei pentru alegerea viitorilor şefi ai DNA şi ai Parchetului General se încheie azi. Mona Pivniceru a spus că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie. Ministrul Justiţiei a adăugat că, în baza acestei liste scurte, a făcut o apreciere proprie a standardelor de evalaure şi a procedurilor, fiind propuşi Tiberiu Niţu ca procuror general al PICCJ şi Ioan Irimie la şefia DNA.

Mona Pivniceu a declarat, astăzi, după anunţarea propunerilor pentru conducerile Parchetului General şi DNA, că a "chibzit" foarte bine alegerea celor doi candidaţi, precizând că opţiunile au fost extrem de restrânse, din cauza numărului mic de candidaţi. Întrebată dacă au existat "candidaţi exotici" şi de ce nu şi-au depus candidaturile mai mulţi procurori, inclusiv dintre cei cunoscuţi, cu experienţă foarte mare, Pivniceru a răspuns: "Nu, la exotism nu am ajuns încă şi sper să nu ajungem".

Cine este Niţu Tiberiu
Mihail Procurorul Niţu Tiberiu Mihail este propunerea pentru funcţia de procuror general al României.
Niţu s-a născut pe 31 iulie 1971.
Este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1991-1995); master la Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Drept (2004-2006).
Şi-a început cariera de magistrat în 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, unde a fost procuror stagiar (nov. 1995-nov. 1997), procuror (dec. 1997 – ian. 1999), prim-procuror adjunct (febr. 1999-febr. 2002) şi prim-procuror (febr. 2002-febr. 2005). Procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Biroul Teritorial Prahova (mart. 2005-iul. 2006) şi procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova (aug. 2006-aug. 2007).
Prim-adjunct al Procurorului General (sept. 2007-iun. 2011), apoi procuror (iul.-sept. 2011) la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Din octombrie 2011, Mihail Tiberiu Niţu este inspector judiciar la Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Cine este Ioan Irimie
Procurorul Ioan Irimie este propunerea pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 Ioan Irimie s-a născut la 22 iulie 1954.
A absolvit Liceul Teoretic ‘George Bariţiu’ din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca (1978).
A fost profesor asimilat la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1992-1997), Facultatea de Drept a Universităţii ‘Bogdan Vodă’ Cluj-Napoca (1994-1998), Facultatea de Drept a Universităţii ‘Dimitrie Cantemir’ din Cluj-Napoca (2000-2002). A lucrat la parchetele din Cluj, la Parchetul General (când a fost cooptat în echipa de procurori care au instrumentat dosarul lui Miron Cozma privind mineriada din 1990).
A fost şeful Serviciului Teritorial Cluj al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), funcţie din care a fost revocat în octombrie 2005 de procurorul-şef al DNA, Daniel Morar. În anul 2006 a fost procuror pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu. Până la finele lui 2006, a rămas procuror în structura DNA, după care şi-a cerut transferul la Parchetul Curţii de Apel Cluj.
În ianuarie 2010, procurorul-şef Daniel Morar l-a rechemat la DNA, în structura Serviciului Teritorial Cluj, unde se află şi în prezent. Ioan Irimie a instrumentat mai multe dosare importante, printre care cel al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru, dosarele ‘Costeşti’ şi ‘Stoeneşti’, care vizau evenimente petrecute în timpul mineriadelor din 1999. A primit, prin Decret prezidenţial, Diploma ‘Meritul Judiciar’ Clasa
UPDATE 1. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat în această diminieaţă cine va fi noul procuror general al României şi cine va prelua şefia DNA.
Laura Codruţa Kovesi va fi înlocuită cu Tiberiu Niţu, iar la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie va fi numit, în locul lui Daniel Morar, – Ioan Irimia.
Ministrul Justiţiei, Mona Maria Pivniceru a anunţa astăzi, într-o conferinţă de presă, câştigătorii „competiţiei” pentru şefia DNA şi a Parchetului General. Cei 10 candidaţi care au susţinut probele până la final aşteaptă cu emoţie nominalizările pe care le va face ministrul. În sinea lui, fiecare consideră că merită funcţia pentru care a candidat. Dar nu se supără nimeni dacă e scos din cărţi, cel puţin aşa susţine procurorul Sima, care spune că doar „a creditat o procedură”.

  • Pivniceru către procurori: O să aleg dintre exotici!

Membrii Comisiei de evaluare i-ar fi propus ministrului Justiţiei câte două variante pentru fiecare din cele două funcţii, au afirmat surse judiciare. În cărţi ar fi Ioan Irimie şi Claudiu Dumitrescu, pentru şefia DNA şi Tiberiu Niţu şi Elena Hach, pentru şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Aceleaşi surse au precizat că echipele de conducere ar fi Ioan Irimie – Tiberiu Niţu şi Claudiu Dumitrescu – Elena Hach. Speculaţiile din sistem nu au exclus, totuşi, nici încrucişările Irimie-Hach sau Dumitrescu-Niţu.
„Nişte cosmici!” (cu sensul de meteorici), i-au catalogat surse din sistem, opinând că „niciunul n-are şanse să treacă” , ori că „ministrul nu mai apucă să-i vadă numiţi”. Oricum, aflăm astăzi exact ce propune ministrul Pivniceru.

  • Pivniceru îşi anunţă propunerile pentru şefia procurorilor. Surse: Ioan Irimie la DNA şi Tiberiu Niţu la Parchetul General

Reamintim că în cursa pentru şefia Parchetului de pe lângă ÎCCJ s-au înscris procurorii: Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Niţu Tiberiu, Viorica Stoica şi Constantin Sima. Ultimii doi au candidat şi pentru şefia DNA alături de Claudiu Dumitrescu, Ioniţă Vasile, Irimie Ioan, Tănase Paula şi fostul procuror general, Codruţa Kovesi, care s-a retras după ce şi-a preluat funcţia de la Bruxelles.
Propunerile ministrului iau apoi calea către CSM pentru avizul consultativ – ce poate fi pozitiv sau negativ. CSM are maximum 60 de zile pentru acest lucru, interviul nominalizaţilor în faţa Secţiei de procurori urmând a fi programat în partea a doua a lunii. Ultimul cuvânt îl are preşedintele care poate refuza motivat.