Evenimentul Zilei > Actualitate > Piţurcă: „Dacă rămâneam la Steaua, Gigi Becali mă umilea”
Piţurcă: „Dacă rămâneam la Steaua, Gigi Becali mă umilea”

Piţurcă: „Dacă rămâneam la Steaua, Gigi Becali mă umilea”

Victor Piţurcă a vorbit astăzi pentru prima oară după aproape un an şi jumătate. Piţurcă a ţinut să explice adevăratele motive ale despărţirii de Steaua. La o oră după conferinţa de presă a lui Piţurcă, Gigi Becali a spus că "a exagerat 5-10 la sută, în rest e adevărat tot ce a zis"!

Victor Piţurcă a simţit nevoia să-i răspundă lui Gigi Becali şi a organizat de la ora 14:00 o conferinţă de presă. Cât timp a fost antrenor al Stelei, Piţurcă a refuzat orice contact cu presa.
Evenimentele din ultimele zile şi despărţirea de Steaua l-au determinat pe fostul selecţioner să apară în public şi să-şi prezinte varianta sa în legătură cu motivele divorţului de gruparea "roş-albastră".
Garanţia lui Piţi
Văzută ca un mariaj fericit, relaţia dintre patronul Gigi Becali şi antrenorul Victor Piţurcă s-a rupt vineri, când, după o ceartă, tehnicianul l-a anunţat pe latifundiar să-şi caute antrenor. Piţurcă nu a făcut deplasarea la Braşov, lăsând echipa pe mâna secunzilor săi.
Ieri, Gigi Becali a susţinut o conferinţă de presă la reşedinţa sa din Aleea Alexandru. Fostul cioban a mărturisit că cearta cu Victor Piţurcă a pornit de la o garanţie financiară pe care tehnicianul i-a cerut-o în schimbul asigurării liniştii la echipă. Garanţia se ridica, conform lui Becali, la 20 de milioane de euro, contravaloarea unui teren aflat în nordul Capitalei.
"Nu o să mă uit la conferinţa lui Piţurcă"
Condiţia nu a fost acceptată de Gigi Becali, care, printre altele, a dat de înţeles că Piţurcă plănuia să-i ia clubul Steaua.
Gigi Becali a mărturisit că nu e interesat de conferinţa de presă a lui Victor Piţurcă. "Nu o să mă uit la conferinţa lui Piţurcă, nu mă interesează ce o să spună. Eu am spus doar adevărul şi aşa o să facă şi Piţi, aşa am convenit noi. Dar probabil că va spune adevărul în felul lui. Nu o să mă cert cu Piţurcă, pentru că a făcut treaba bună aici".
Astăzi, Victor Piţurcă l-a desfiinţat pe Gigi Becali, explicând cu lux de amănunte inclusiv cum l-a cunoscut pe latifundiar.
Iată cele mai importante fragmente din conferinţa de presă a lui Victor Piţurcă.
Spre sfârşitul conferinţei, Piţurcă a vorbit şi despre echipa naţională, dar şi despre Universitatea Craiova
LIVE

Victor Piţurcă a apărut în faţa presei zâmbitor şi bune dispus.
"Tâmpenii caracteristice lui Gigi"

<<"Vă duceţi repede la Gigi după aia! Sau sunt deja oameni acolo? Nu am mai stat de vorbă de aproape un an şi trei luni. După acel turneu final de la Euro şi după meciurile din preliminariile pentru campionatul Mondial", i-a întâmpinat Piţurcă pe ziariştii care s-au îngrămădit la conferinţa de presă a fostului antrenor de la Steaua. Din cauza televiziunilor de sport, care au transmis în direct, conferinţa de presă a lui Piţurcă a început cu câteva minute întârziere.
"Nu am fi stat de vorbă, dacă Gigi Becali nu apărea să spună nişte tâmpenii caracteristice lui. Că i-aş fi cerut milioane de euro. Nu e adevărat. În vară, echipa nu avea bani. Gigi Becali n-ar fi vrut să vin eu, dar probabil eram ultima soluţie. Nu mai suntem prieteni de mult, suntem doar amici. I-am propus să colaborăm", şi-a început povestea Piţurcă.
"Steaua e un brand"

"Am considerat că e de datoria mea să merg la Steaua. Echipa a avut probleme numai din cauza lui Gigi Becali. Dacă nu înţelege, va face în continuare greşeli. Mă uitam cum suferă că lumea îl înjură pe el şi pe familia lui. Vroiam un salariu de 600.000 de euro. Mi-a zis că n-are bani, că îmi dă 300.000. Am acceptat, pentru că nu banii erau importanţă.
M-am gândit la Steaua, dar şi la Gigi Becali. Steaua e un brand. Steaua a vut de suferit, nu a mai fost a suporterilor, iar eu aveam obligaţia să ajut clubul într-un moment ca ăsta. Am promis că voi reveni la Steaua când echipa va fi într-o situaţie grea".
"Nu am încredere în Gigi"
"Am reuşit într-un timp scurt să aduc oamenii la stadion. Toate transferurile au costat un milion şi ceva de euro. 2,4 milioane pe 13 jucători, din care scadem banii care se încasează pe Ovidiu petre şi Toja. Deci nu au fost milioane cheltuite.
Am primit promisiuni că vor veni banii pentru transferuri. N-au venit, dar l-am înţeles. Am ajuns la un acord pentru un contract pe trei ani, pentru o treabă profesionistă. Mi s-a reproşat că am desfiinţat gardurile, că am dat abonamente fanilor.
După primul stagiu de pregătire, Gigi neavând bani, am discutat cu el termenii contractuali, dar Gigi nu apare în actele clubului.
Nu am încredere în el, pentru că nu am. Ştiam cum au fost daţi afară, umiliţi marii fotbalişti care au activat ca antrenori în Ghencea.
"I-am zis că plec"
N-a fost vorba că nu îl las să vorbească.
Miercuri după amiază, a dat o tură la toate televiziunile şi a revenit la vechile obiceiuri.
A început să vorbească. Că Tătăruşanu nu e bun, că batem cu 2-0 la Braşov, că luăm Europa League, că suntem angajaţii lui. Chiar i-am spus: Gigi, ştim că suntem angajaţii tăi.
Aşa că am decis să mă retrag. Nu aveam acte cu el. L-am sunat joi şi i-am zis să-şi caute antrenor. I-am spus că nu avem şanse să facem ceva serios la acest club. A crezut că glumesc.
Vineri i-am dat telefon din nou şi i-am zis că plecăm.
"Îi cer garanţii de 100 de milioane"
I-am zis: "Să nu încerci ce ai făcut cu ceilalţi, să ne umileşti, că nu merge". A văzut că am bătut în primele două etape şi gata. Se putea întâmpla orice.
Să ne bată Brăneştiul, orice. Am acceptat însă să vorbim din nou. I-am cerut o garanţie, un teren de 3 milioane de euro. A zis că nu poate şi atunci l-am anunţat că renunţ. Am lăsat totuşi stafful să meargă la Braşov.
A spus că nu am caracter, că azmut suporterii împotriva lui.
Gigi nu a însemnat, nu înseamnă şi nu va însemna niciodată Steaua. A început să baliverneze, că îi iau averea.
Ceea ce vroiam să fac la Steaua făceam pentru el, pentru această echipă. Am vrut să văd această echipă în Liga Campionilor. Trebuia să îi cer garanţii de 50 de milioane, de 100 de milioane de euro. Nu i-am interzis să nu vorbească. I-am interzis să vorbească prostii.

"Eu vin să fac ceva pe termen lung"
Am avut ieri o hârtie semnată de Steaua şi de Extensiv prin care primeam un milion de euro dacă Mirel Rădoi se transferă. Nu i-am cerut niciun ban.
Suporterii mă sună, mă roagă să revin. Nu pot. Niciun patron din lumea asta nu mă poate umili. Nici Gigi Becali. Suporterii trebuie să înţeleagă că ceea ce am făcut am făcut pentru Steaua, pentru acest club.
O fi zis că vrem să facem ceva pe banii lui.
L-a pus pe nea Viorel Păunescu să mă sune. L-o fi pus şi pe Giovanni Becali, nu ştiu. Cică Gigi mi-a propus contract pe 1 an. Eu nu pot să vin pe un an. Eu vin să fac ceva pe termen lung.
Şi data trecută am crescut copii, care au jucat semifinală de Cupa UEFA.
"Sunt convins că încep pilele la Steaua"


Gigi Becali vroia să-mi dea 50.000 de euro. Păi eu am nevoie de banii lui? Eu vreau să-mi fac treaba în mod profesionist, în linişte. Banii pe care îi luam, îi aduceam eu înapoi la club.
Salariile s-au plătit la club pentru că a fost condiţia mea. Terenurile de joc erau vraişte. La club era o dezorganizare cruntă. Venea Argăseală la Gigi îi spunea ceva şi asta era organizarea la Steaua.
Normal ar fi să rămână toţi cei pe care i-am adus. Sunt convins că încep pilele la Steaua. 
Gigi a adus bani la Steaua, dar asta nu îi conferă să spună că Steaua e a lui.
Dacă nu înţelege asta, vor fi doar două soluţii: sau să angajeze profesionişti sau să-şi facă bagajele şi să plece.

"Mihai Stoica l-a schimbat pe Gigi"
Pe Gigi nu-l poţi obliga să se schimbe. Şi nici nu se va schimba. Îl poţi obliga făcând contracte, altfel nu se poate.
Chiar şi aşa, omul era în stare să renunţe şi la teren şi la bani doar ca facă ce vrea. Terenul ăla l-a cumpărat 100 de euro. Credeţi că îi luam eu averea, banii?
El ştie că nu i-aş fi luat. Vroiam doar să facem treabă la Steaua. De 4 luni n-a luat nimeni nicun ban din stafful meu.
Gigi Becali s-a schimbat când lângă el a venit Mihai Stoica. Au început perversităţile.
Eu am încercat să-l educ pe Gigi. El are şi calităţi. Era prietenul meu, îl ajutasem să vină la Steaua, iar el mă vorbea cu Stoica de rău. Stoica n-a făcut mare lucru la Steaua aşa cum se vorbeşte.
Când erau eu acolo, Stoica venea pe la ora 12:00, stătea de vorbă cu suporterii, îi îmbârliga şi pe ăia.
Pe Gigi lumea l-a iubit. El putea să fie iubit de 6 milioane de oameni în ţara asta. Lumea te iubeşte pentru ceea ce faci, pentru munca ta. 
"Eu l-am ajutat"
Dacă m-ar suna, i-aş cere garanţii de trei ori mai mari.
Ştiţi cum l-am cunoscut pe Gigi? Giovanni Becali mi l-a prezentat. Avea nevoie de bani şi l-am ajutat. Eu l-am ajutat, el nu! Mi-a dat în cap.
Puteam să plec. Loti Boloni m-a sunat şi mi-a zis să nu merg la Steaua. Mi-a zis că îmi dă agentul lui şi că are o ofertă de 1,5 milioane pentru mine.
Am avut şi de 2 milioane. Nu mă interesează. Eu sunt mai comod. Îmi place aici, în România, unde sunt ai mei.
"I-am mai dat sfaturi"
Să ştiţi că n-a fost uşor să preiau Steaua. Mă învăţasem comod. N-a fost uşor să mă trezesc din nou la 6 dimineaţă, cu antrenamente!
De când am plecat prima oară la Steaua, Gigi Becali nu mi-a mai fost prieten. Se spunea că îl învăţ ce să vorbească.
Mă suna şi spunea după nu ştiu ce meci al naţionalei că a zis de mine la tv. L-am rugat să nu mai spună nimic despre mine, nici de bine, nici de rău.
I-am mai dat sfaturi. M-a întrebat de Tănase, de Tătăruşanu. I-am spus că Tătăruşanu e de perspectivă, dar să nu dea mai mult de 300.000 de euro pe el. Mi-a zis că cer pe el 1,5 milioane de euro.
"E timpul CFR-ului" 
Transferurile făcute în această vară l-ar fi costat 6 milioane de euro
Steaua trebuie să fie în primele trei. Am auzit că a vorbit de contractul meu. Că de ce am zis că obiectivul în primul an e locul 3. Păi ce, mă, l-ai luat pe Maradona, ai cheltuit 100 de milioane de euro pe transferuri de vrei atâtea obicetive?
Păi la rând sunt CFR Cluj, alte echipe, care au jucători care evoluează împreună de ani de zile.
Stafful meu nici nu trebuia să meargă la Braşov. Şi să ştiţi, eu am făcut schimbările la Braşov.
Jucătorii au venit la mine şi m-au întrebat ce se va întâmpla cu ei. Le-am zis că asta e viaţa.
Îmi pare rău că mi-am lăsat băieţii singuri.
"Am fost bolnav după ce am părăsit naţionala"
Eu n-am semnat nimic cu Steaua. Eu, oficial, nu eram angajat. Şi sunteţi conştienţi că după ce semnam, nu mai vorbeam cu voi, cu presa, pentru că am avut foarte mult de suferit din cauza voastră. E adevărat, nu toţi!
Steaua a avut la un moment dat şi 20 de milioane de euro în cont. La ce bani a a avut Steaua, echipa trebuia să domine fotbalul intern 10 ani.
Cum poţi să dai pe Pleşan 1,5 milioane de euro şi să-l vinzi pe 50.000 de euro?
Am fost bolnav după ce am părăsit naţionala. Încă mai aveam şanse. Îmi pare rău că după Euro 2008 n-am plecat. Trebuia să-mi plătesc clauza şi gata.
"Cine sunt băieţii buni? Ăia care vă fac emisiunile?"
În acelaşi timp cred că ştiam cel mai bine ce era de făcut pentru reconstrucţia echipei naţionale.
Am fost foarte supărat pe Mircea Sandu, dar el s-a comportat cum trebuie faţă de mine cât am fost la echipă.
Presa are şi ea partea ei de vină. Cine sunt băieţii buni? Ăia care vă fac emisiunile, care vin toată ziua la TV? Vă place că se sună în cabină şi se vorbeşte cu presa?
Păi eu îi spionam pe olandezi punând pe unul să filmeze antrenametul dintr-un tufiş, iar olandezii ştiau totul despre noi din ziarele noastre!
Uitati-vă şi la Gigi. Vă duceţi peste el la palat, el se aşează pe scaun şi vorbeşte. E viaţa lui să vorbeacă. Asta îi place.
Când îl vedeam pe Gigi la tv, schimbam canalul.
Gigi e învăţat să sune să facă echipa. Eu dacă rămâneam, mă umilea. Şi i-am zis: Gigi, vrei să mă umileşti, ca pe ceilalţi. Dar cu mine nu îţi merge.
Nu i-am pus în contract că dacă întârzie o lună sau două plec, pentru că îl înţeleg. Se întâmplă să n-ai bani. Dar la trei luni, plecam! 
Faceţi şi voi, presa, ceva pentru a readuce publicul la stadion. Scrieţi despre joc. În toate ţările stadionele sunt pline.
Fotbalul românesc s-a dus mult în jos din cauza patronilor. Îi mediatizaţi prea mult. Fac declaraţii războinice înaintea meciurilor, care dăunează>>.

Scump la vedere şi la vorbă, Victor Piţurcă şi-a încheiat conferinţa de presă după aproape o oră şi jumătate!
Piţurcă a părut în tot acest interval un om liniştit, stăpân pe situaţie şi care nu are nimic de ascuns.