Piste pentru biciclete, din taxa percepută pentru deşeurile reciclabile

Piste pentru biciclete, din taxa percepută pentru deşeurile reciclabile

Operatorii responsabili pentru deşeurile de ambalaje vor plăti doi lei pe kilogram, iar cei de aeronave o sută de euro pe tona de dioxid de carbon emisă suplimentar în atmosferă. Banii vor fi folosiţi pentru împădurire şi pentru construcţia pistelor pentru biciclete, program care urmează să fe lansat de Administraţia Fondului de Mediu de anul viitor.

Decizia a fost luată prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

"Operatorii responsabili pentru deşeurile de ambalaje trebuie să plătească această contribuţie la Fondul de mediu pentru că trebuie îndeplinite unele obiective minime în ceea ce priveşte valorificarea, incinerarea şi recuperarea de energie prin reciclare globală", a declarat ministrul de resort, Laszlo Borbely.

Referitor la operatorii de aeronave, el a precizat că aceştia trebuie să plătească 100 de euro pe tona de dioxid de carbon în cazul în care nu restituie certificatele de emisie de gaze cu efect de seră corespunzătoare eliberării în atmosferă a acestora în anul anterior.

În plus, prin această ordonanţă va fi finanţat programul de monitorizare a calităţii aerului, dar şi închiderea şi ecologizarea unor bataluri.

"În 2010, am alocat 120 de milioane de lei pentru închiderea a patru iazuri şi vom aloca şi în 2011 peste 200 de milioane de lei, pentru închiderea unor bataluri care, evident, sunt o sursă de poluare", a mai spus ministrul Mediului.

Ne puteți urmări și pe Google News