Reprezentanții firmelor din domeniu spun că lipsa forței de muncă a dus la scăderea investițiilor în ultimii ani. Pe de altă parte, susțin constructorii, de vină sunt numeroasele schimbări legislative din domeniu, precum și scumpirea materiei prime.

Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Antreprenorilor din domeniul construcțiilor, afirmă că, deocamdată, forța de muncă este asigurată de lucrători aduși din Asia. Motivul îl reprezintă exodul meseriașilor români, plecați în străinătate, susține Laurențiu Plosceanu: „Forța de muncă a fost plătită prost, dar, atât timp cât în sectorul construcțiilor licitațiile publice au avut drept criteriu primordial prețul cel mai scăzut, forța de muncă nu putea să fie decât prost plătită. Acum am început și noi să plătim un pic mai bine”.

În clipa de față, arată președintele Asociației Antreprenorilor din domeniul construcțiilor, investițiile în sector au cunoscut un declin în ultimii ani. „Practic, suntem pe un plafon de sub nouă miliarde de euro ca dimensiune a pieței”, spune Laurențiu Plosceanu, care admite că „am scăzut mult ca pondere în PIB, undeva sub 5%”. Cu toate acestea, există încă „un potențial neexploatat al companiilor de construcții”.

Pentru 2020, așteptările sunt „de o relansare a proiectelor de investiții publice, o abordare mai sustenabilă, cu accent pe fonduri europene, pe fonduri guvernamentale”.

Te-ar putea interesa și: