Phenian: oficial executat pentru „ruinarea conomiei”

Phenian: oficial executat pentru „ruinarea conomiei”

Autorităţile nord-coreene l-au executat, săptămâna trecută, pe un fost oficial de rang înalt, găsit vinovat de regimul comunist pentru eşecul unei reforme monetare întreprinse la sfârşitul anului trecut.

Pak Nam-ki, în vârstă de 77 de ani, cel care până în ianuarie a coordonat departamentul Financiar al regimului de la Phenian, a fost executat prin împuşcare pentru „ruinarea deliberată a economiei naţionale”, la care s-a adăugat şi „nelegiuirea” de a fi „urmaşul unui mare proprietar de pământ”, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, preluate de cotidianul britanic „The Times”.

Presa de la Seul scrie însă că Pak nu este decât un simplu ţap ispăşitor, iar executarea sa a fost menită să mai potolească spiritele în rândul populaţiei, care s-a trezit în câteva luni cu economiile de-o viaţă risipite în urma reformei- experiment.

Sub presiunea populaţiei

Ne puteți urmări și pe Google News

În noiembrie, regimul a anunţat o reevaluarea drastică a monedei naţionale, wonul, aparent pentru a înăbuşi ceea ce păreau a fi primele semne ale unei economii de piaţă.

Toţi cetăţenii s-au văzut nevoiţi să schimbe vechile bancnote cu cele noi la o rată de schimb de unu la 100. În condiţiile în care s-a impus o limită de 100.000 de won pe familie (aproximativ 650 de euro), cei cu sume semnificative puse la saltea s-au trezit că rămân în buzunar doar cu suma convertită.

Tentativa de refomă a dus peste noapte la închiderea magazinelor şi a pieţelor, iar toate tranzacţiile financiare au fost blocate. Cum populaţia începuse să sufere de foame, Kim Jong-il l-a chemat pentru explicaţii pe Pak Nam-ki, care, potrivit portalului sud-coreean DailyNK, îl asigurase pe liderul suprem că reforma „va îmbunătăţi viaţa cetăţenilor şi va asigura bugetul naţional”.Kim se temea că neliniştea populaţia va ameninţa transferul de putere către mezinul familiei, pregătit până la ultimul detaliu.

Cu excepţia câtorva localuri, patronate de elita comunistă nord-coreeană, toate micile afaceri rămân închise până săptămâna viitoare, când se încheie noua reevaluare a monedei naţionale.