Petrom va ridica in locul bombelor un mic oras

Petrom va ridica in locul bombelor un mic oras

Cartierul general al companiei petroliere va fi amplasat pe un teren bombardat.

Compania Petrom a inceput cel mai mare proiect de ecologizare a unei zone contaminate din Romania si face primii pasi in constructia viitorului sediului de peste 80 milioane euro de la Straulesti. Petrom va prezenta luna viitoare proiectul noului sediu - Petrom City - unde vor lucra 3.000 de angajati din cele cinci sedii din Bucuresti.

Complexul, amplasat pe o suprafata de 20 de hectare, include parcari, un centru de date, o centrala electrica si, cel mai probabil, locuri de relaxare, restaurante sau spatii destinate copiilor angajatilor. Cladirea va avea o suprafata de 46.000 mp si de 30.000 mp in subteran si va fi gata la sfarsitul anului 2009. Acum, terenul pe care se vor ridica „headquarters-urile” Petrom, situat in spatele Casei Presei, arata ca dupa bombardament.

Zona contaminata

Nu e o „exagerare jurnalistica”: zona a fost supusa unui asalt aerian in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, care a stat la baza avarierii rezervoarelor de combustibil si contaminarii solului. Praf pana la glezne, gramezi uriase de pamant - acoperit din loc in loc cu prelate - „cratere” sapate de excavatoare si zone de protectie.

Am fost intampinati de Bernhard Volz, „seful de santier” (in fapt, project managerul firmei Strabaq-Zublin, care se ocupa de decontaminare) si de directorul cu siguranta muncii, care s-a grabit sa ne dea castile de protectie.

Plimbarea pe terenul in plin proces de decontaminare s-a incarcat si mai mult cu suspans cand am aflat ca exista posibilitatea ca pamantul sa ascunda bombe neexplodate. Genistii  supravegheau terenul la fiecare alti 30 de centimetri decopertati. „Se pare ca 30a din bombele aruncate asupra depozitului nu au explodat”, spune zambind cu subinteles liderul proiectului.

Bernhard ne duce apoi in vizita la „cufarul” lui preferat. „Sunt aici trei containere cu cate cinci pompe de extragere a petrolului din sol, fiecare din ele ajunge la opt metri adancime”, ne-a spus el. Fostul depozit de carburanti arata acum ca intr-un film SF din anii ‘80, cu un sfarsit de lume imaginat prin cladiri daramate si nori de praf. Cei care lucreaza la acest proiect au in minte insa, un alt scenariu

. O cladire de birouri uriasa, multa vegetatie pe locul fostului rezervor si toti angajatii Petrom sub un singur acoperis. Deocamdata, mirosul de petrol care pluteste in aer si zgomotul utilajelor sunt atenuate doar de buna dispozitie a lui Bernhard Volz, un mare fan al Bucurestiului si al berii romanesti.

Premiera pentru autoritati

Petrom a demarat decontaminarea terenului de 200.000 de metri patrati (20 de hectare) pe care va fi amplasat Petrom City, noua cladire de birouri care va fi ridicata de Alpine Bucuresti. Proiectul de ecologizare este unul dintre cele mai mari realizate in Europa si va costa compania 10 milioane de euro.

Decontaminarea terenului se va realiza in trei ani si va cuprinde atat curatirea solului, cat si a panzei freatice in care s-a infiltrat combustibil dupa bombardamentele din 1944 si dupa cutremure. Vor fi decopertati peste 100.000 metri cubi de pamant si purificata apa freatica (peste 3 milioane metri cubi).

Motivele pentru care Petrom deruleaza acest proiect sunt atat de natura financiara (compania plateste chirie pentru spatiile din Bucuresti, iar terenul de la Straulesti e proprietatea Petrom), cat si ecologice. „Acest proiect se ridica, practic, la standardele de mediu pe care va trebui sa le respecte orice companie ce va avea de-a face cu situatii similare”, considera Bernhard Volz.

El spune ca, la inceput, comunicarea cu autoritatile a fost mai dificila. Si asta pentru ca, „desi toata lumea era interesata de proiect, nimeni nu prea stia ce sa faca, nu existau reglementari”. Acum, reprezen-tantii Ministerului  Mediului sunt implicati, pentru ca proiectul de decontaminare ii va ajuta in stabilirea de standarde in domeniu.

Pe de alta parte, autoritatile germane sunt mult mai „in tema” cu acest tip de proiecte. Petrom City a fost prezentat la conferinta internationala de la Stuttgart, iar nemtii si-au propus sa vada proiectul la fata locului in ultima decada a lunii mai.

PORTRET

Parinte si expert Bernhard Volz ne-a intampinat cu un „buna ziua” excelent pronuntat. Lucratorii romani l-au determinat sa inteleaga destul de bine limba noastra, spune el. De cand a inceput sa lucreze la Zublin Umwelttechnik GmbH din Stuttgart, firma care se ocupa de ecologizarea terenului de la Straulesti, Volz a condus cele mai importante proiecte. Intre 1999 si 2005 a fost project manager in mai multe lucrari ale companiei Zublin, de la cele de tratare microbiologica a solului, la cele de demolare si excavare a zonelor contaminate.

Apoi a urmat, poate, cel mai placut concediu a lui Bernhard. Intre august 2005 si septembrie 2006 a fost in concediu de paternitate, dupa care au urmat ultimele doua proiecte in Germania si Romania. In proiectul Petrom City de la Bucuresti reprezinta si firma Strabag AG.

POLUARE

Teren pierdut Aproximativ 100.000 hectare de teren din Romania sunt contaminate cu deseuri si numarul total de situri contaminate este de 1.052. Cele mai multe asemenea situri rezulta din deseurile menajere (475), in timp ce suprafata cea mai mare este acoperita de deseurile din siderurgie si metalurgie (89.000 hectare).

Deseurile menajere ocupa doar 685 hectare, in timp ce dejectiile rezultate din fermele agricole acopera 30 de hectare. Industria petroliera este urmata de cea extractiva (2.725, respectiv 2.665 hectare), in timp ce sectorul energetic sau domeniul contructiilor acopera 1.700 ha, respectiv 950 ha de teren, potrivit Ministerului Mediului.

Numarul siturilor contaminate din Uniunea Europeana ajunge chiar la 3,5 milioane, iar costurile anuale cu intretinerea sau decontaminarea lor se ridica la 38 miliarde euro.

Ne puteți urmări și pe Google News