Perlele Mariei Antoaneta

Perlele Mariei Antoaneta

Casa de licitatii londoneza Christie's a anuntat ca, in decembrie, va oferi spre cumparare perlele Reginei Maria-Antoaneta, sotia lui Ludovic al XVI-lea.

Expertii apreciaza ca spectaculosul colier cu perle ar putea fi adjudecat pentru o suma cuprinsa intre 525.000 si 600.000 de euro. Dincolo de valoarea propriu-zisa a perlelor in forma de lacrima, bijuteria este achizitionata gratie istoriei sale.

Este vorba, practic, de ultimele bijuterii care ii mai ramasesera reginei intemnitate in urma revolutiei. In 1792, Maria-Antoaneta a incredintat un saculet cu perle si diamante unei bune prietene, contesa Elizabeth de Sutherland, sotia ambasadorului britanic.

La acea vreme, Maria-Antoaneta si Ludovic al XVI-lea erau inchisi la Palatul Tuileries, insa regina nu-si pierduse speranta ca va scapa cu viata. Contesa s-a tinut de cuvant si a dus comoara la loc sigur, in Anglia, insa Maria-Antoaneta a murit decapitata pe 16 octombrie 1793.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luvrul, cumparatorul ideal

Bijuteriile regale au ramas in familia Sutherland in tot acest timp. Colierul scos la licitatie a fost realizat in 1849, cu ocazia casatoriei nepotului contesei. Perlele reginei au fost montate pe un lant de aur, impodobit cu diamante si rubine.

Si diamantele Mariei-Antoaneta au fost montate intr-un colier, scos la vanzare acum zece ani, cand insa nu s-a gasit niciun cumparator. Expertii casei Christie’s sunt de parere ca solutia optima ar fi ca perlele sa fie achizitionate de Muzeul Luvru, data fiind importanta istorica a piesei.