PERICOLUL din fructe şi legume, dezvăluit de ETICHETĂ. Nivelul de chimicale e SCRIS
- Alexandra Iancu
- 28 ianuarie 2016, 10:00
Cu toţii ştim că fructele şi legumele cumpărate de la supermarket nu sutn tocmai crescute în mod natural, însă nu mulţi ştiu că nivelul de chimicale cu care sunt stropite acestea este inscripţionate pe micile etichete.
Acestea suntcodurile PLU. Sunt stabilite de Federaţia Internaţională pentruStandardul Produselor şi sunt folosite din anul 1990, scrie frunzaverde.
Este vorba despre un cod din patru sau cinci cifre care arată cum a fost crescut produsul respectiv: ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic. Astfel veţi înţelege şi diferenţa de preţ dintre portocalele organice și cele crescute convenţional, de exemplu, care pot arăta la fel.
Orice număr care începe cu cifra 9 înseamnă că produsul etichetat astfel este organic. Asta înseamnă, în primul rând, că solul utilizat pentru cultivarea și creșterea produsului respectiv nu conține deloc pesticide, îngrășăminte, chimicale și antibiotice.
Alimentele ecologice nu numai că au un gust mai bun ci, potrivit dovezilor științifice, sunt și mult mai sănătoase.
Orice număr care începe cu cifra 3 sau cifra 4 înseamnă că produsul respectiv a fost crescut în mod convențional. Agricultura convențională implică folosirea de pesticide și chimicale pentru a asigura culturi mai durabile, mai productive și mai rapide. Aceste produse sunt în mod evident și mai ieftine.
Cifra care trebuie evitată este însă 8. Aceasta indică faptul că produsele alimentare respective au fost supuse metodelor de creștere folosind inginerie genetică. Altfel spus, alimentele cumpărate au fost manipulate genetic în scopul maximizării productivității. Această categorie de produse este foarte dăunătoare și trebuie evitată.