Evenimentul Zilei > International > Pericol radioactiv în Europa. Ce zonă va fi afectată de explozia rachetei rusești
Pericol radioactiv în Europa. Ce zonă va fi afectată de explozia rachetei rusești

Pericol radioactiv în Europa. Ce zonă va fi afectată de explozia rachetei rusești

Explozia unei rachete rusești ar fi eliberat particule radioactive care sunt duse de vânt. Un meteorolog a explicat ce zonă a Europei poate fi afectată și în ce direcție se îndreptă pericolul

Explozia unei rachete rusești despre care autoritățile de la Kremlin au recunoscut că avea încărcătură nucleară a eliberat în atmosferă particule posibil radioactive.

Un meteorolog a explicat pentru postul de televiziune Al Jazeera că aceste resturi radioactive dispersate în atmosferă sunt împinse spre nord. Meteorologul a precizat că, practic, vântul împinge tot ce s-ar fi ridcat în atmosferă înapoi spre Rusia. „Deci tot ce a ajuns în atmosferă în zilele de după accident se duce în acea zonă”, a precizat meteorologul.

„Vă prezint un grafic care arată cum este vremea în acest moment. Și în urmă cu câteva zile situația meteo era similară. Vă uitați acum la o hartă care arată presiunea atmosferică ridicată și cea joasă, direcția vântului și puterea cu care bate. Am avut presiune ridicată, ceea ce înseamnă că intensitatea cu care a bătut vântul în întreaga regiune a fost slabă, că tot ceea ce este în atmosferă acum este împins spre nord. Vântul bate în sensul acelor de ceasornic. Când ai acest cer senin, fără vânt deasupra locului în care a avut loc explozia, înseamnă că acești curenți vor împinge particulele eliberate în atmosferă spre nord, nord-est. Practic, vântul împinge tot ce s-ar fi ridcat în atmosferă înapoi spre Rusia. Deci tot ce a ajuns în atmosferă în zilele de după accident se duce în acea zonă”, a explicat specialistul.

Meteorologul a precizat că este greu să spui că toate țările din Vest sunt în siguranță, că au scăpat de cenușa ajunsă în atmosferă, „dar vorbim de cele mai multe dintre ele”.

Conform prognozei meteo, vântul bate dinspre Est împingând totul spre Nord. „Arată că nimic din ce a fost eliberat în atmosferă nu afectează orașele din aceste țări. Toate resturile din atmosferă se duc spre nordul Rusiei”, a mai precizat meteorologul.

Întrebat dacă țări din nordul Europei, precum Suedia și Norvegia, pot răsufla ușurate, meteorologul a răspuns: „Depinde de ce a fost dispersat în atmosferă și în ce cantitate, de intensitatea cu care bate vântul și dacă condițiile meteorologice se schimbă radical. Dar vântul din Nordul Europei împinge totul spre regiunea nordică a Rusiei”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: