Pericol de radioactivitate la Năvodari

Pericol de radioactivitate la Năvodari

Halda de steril a fostului combinat de îngrăşăminte petrochimice prezintă concentraţii periculoase de uraniu şi radiu.

Două milioane de tone de fosfogips zac în incinta Combinatului de îngrăşă minte chimice Nă- vodari de peste 10 ani, de cĺnd societatea a fost cumpărată de un investitor italian. Laboratorul de igiena radiaţiilor ionizante din cadrul Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică (AJSP) Constanţ a a prelevat probe din haldele de steril două luni la rĺnd, în iunie şi iulie.

Prelevările s-au făcut în mai multe puncte ale haldelor, iar rezultatele i-au speriat pe medici şi pe fizicieni: „La proba analizată în 15 iunie, conţinutul de uraniu 238 este de 10 ori mai mare decĺt nivelul lui la sol, iar conţinutul de radiu este de 12 ori mare.

La altă probă de fosfogips, uraniul este de 16 ori mai mare, iar radiul - tot de 16 ori mai mare“, ne arată buletinele de analiză şeful laboratorului, dr. Mirella Calboreanu. „Situaţia este gravă“ Între timp, AJSP a intrat în alertă şi i-a trimis combinatului şi mai multe recomandări, între care: acoperirea mecanică sau chimică a haldelor de steril printr-un strat protector care să împiedice antrenarea particulelor de fosfogips de către curenţii de aer.   O altă recomandare: izolarea şi protecţia haldelor prin împrejmuire cu gard înalt şi pază. Tentaţia furturilor e mare, pentru că s-ar putea folosi fosfogips la fabricarea materialelor de construcţii (ţiglă, cărămizi), ca îngrăşă mĺnt chimic sau ca material liant la asflatarea drumurilor publice.

„Situaţia de la Marway Fertilchim este gravă. Acest material radioactiv poate fi antrenat de vĺnt şi ploi sau furat din incintă, şi atunci riscul pentru populaţia din jur creşte foarte mult. Dacă cei de la Marway Fertilchim nu vor ţine cont de recomandările noastre, putem să luăm măsuri administrative, care pot merge pĺnă la închiderea activităţii“, ne-a declarat directorul Autorităţii Jude- ţene de Sănătate Publică, dr. Marius Enescu.

Îngrijorat este şi primarul ora- şului Năvodari, Tudorel Calapod: „Din 1999, de cĺnd societatea a fost cumpărată de investitorii italieni, prin existenţa depozitelor de deşeuri, combinatul a constituit un pericol permanent pentru oraşul nostru“.

Primarul spune că, recent, conducerea combinatului a solicitat o aprobare pentru realizarea unui depozit de deşeuri industriale în incintă. Proiectul a fost respins. „Vrem ca populaţia şi turiştii să beneficieze de un mediu curat şi sub nicio formă nu vom admite existenţa unui depozit de deşeuri în apropiere“, a precizat Tudorel Calapod, decis să stea cu ochii pe combinat. „Cineva ne sabotează“ De partea cealaltă, conducerea combinatului deţinut de Marway Fertilchim îşi arată indignarea dĺnd de înţeles că cineva vrea să-i saboteze afacerile, „acum cĺnd combinatul produce îngrăşăminte şi a început să aibă comenzi“, spune preşedintele societăţii Roberto Vincentelli. Italianul arată cu degetul la Bacă u unde, zice el, „halda de fosfogips stă dezvelită, în vreme ce, la noi, este înconjurată de un taluz care o protejează“.

Vincentelli respinge categoric ideea că halda de fosfogips ar fi radioactivă. „În plus, materialul nu poate fi antrenat de vĺnt sau de ploi pentru că are o crustă deasupra“, mai spune el. Mai mult, italienii au solicitat alte măsurători Societăţii de Cercetări Nucleare Piteşti. Rezultatele sosite pe 25 septembrie, pe care ni le prezintă, arată că „pentru niciunul dintre radionuclizii identificaţi nu sunt depăşite nivelurile de exceptare. Pentru introducerea acestora în circuitul economic, vă recomandăm să vă adresaţi Comisiei Naţionale de Control a Activităţilor Nucleare (CNCAN) cu solicitarea de încadrare în regimul de autorizare“.

De partea conducerii combinatului este şi Garda de Mediu Constanţa. Comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Vasile Petro, crede că se face „agitaţie pentru nimic“. El crede în măsurătorile efectuate de Societatea de Cercetări Piteşti, de la Mioveni.

„Afirm cu toată responsabilitatea că nu e niciun pericol, putem eventual să dispunem luarea de măsuri suplimentare de protejare a haldelor“, a declarat Vasile Petro. Acum preşedintele Marway Fertilchim aşteaptă autorizarea de la CNCAN.

Între timp, spune, are comenzi de vĺnzare a fosfogipsului, mai ales că acesta este folosit şi pentru refacerea terenurilor sărăturoase. Mai nou, cei care vor cumpăra fosfogips pentru terenurile sără- turoase primesc subvenţii de la Ministerul Agriculturii cu aprobarea Ministerului Sănătaţii. În condiţiile în care în haldele combinatului sunt depozitate două milioane de tone de fosfogips, Marway Fertilchim dispune acum de o mină de aur.

DEPOZIT PERICULOS 48 de hectare de fosfogips Combinatul de îngrăşăminte chimice Fertilchim Năvodari, înfiinţat în 1954, a fost închis şi propus pentru lichidare după 1990 din cauza pericolului pe care îl prezenta. Combinatul a fost cumpărat în 1999 de un investitor italian, firma Marway Fertilchim.

Un raport al Institutului European din Romĺnia referitor la depozitarea deşeurilor industriale, datat 2004, arată că la Marway Fertilchim există un depozit de 48 hectare cu fosfogips, cenuşă de pirită şi nămoluri acide, considerat „depozit periculos“.

Ne puteți urmări și pe Google News