Evenimentul Zilei > Justitie > Percheziții la Roșia Montană. Zeci de persoane explorau zăcământul aurifer fără drept
Percheziții la Roșia Montană. Zeci de persoane explorau zăcământul aurifer fără drept

Percheziții la Roșia Montană. Zeci de persoane explorau zăcământul aurifer fără drept

Zeci de percheziţii sunt în desfășurare, majoritatea în zona Roşia Montană, dar şi în judeţele Bihor, Cluj şi Mureş, într-un dosar privind executarea de activităţi miniere fără drept, prejudiciul cauzat fiind estimat la peste 600.000 de lei, potrivit unui comunicat al Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.

Potrivit sursei citate, sunt efectuate în total 64 de percheziţii, din care 59 în Alba, trei în Mureş şi câte una în Bihor şi Cluj, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane bănuite de activităţi miniere fără permis sau licenţă, de evaziune fiscală, furt calificat şi de spălare de bani. Poliţiştii vor pune în executare 48 de mandate de aducere.

Hoții de aur

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate. Prejudiciul cauzat astfel este estimat la peste 600.000 de lei.

Cercetările au fost efectuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

La percheziţii participă în total 160 de poliţişti din cadrul IPJ Alba, cu sprijinul unor cadre din IPJ Mureş, Cluj şi Bihor. Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: