„Pentru noi, pădurile sunt o responsabilitate pe termen lung”

„Pentru noi, pădurile sunt o responsabilitate pe termen lung”

Asociaţia ViitorPlus, care derulează mai multe proiecte de împădurire şi educaţie ecologică, a marcat patru ani de existenţă şi aproape 80.000 de puieţi plantaţi în ţară.

„Am pornit din dorinţa de a aduce conceptul de dezvoltare durabilă într-un plan mai practic”, spune preşedinta asociaţiei, Teia Gavrilescu, care şi-a propus, alături de echipa organizaţiei să deruleze proiecte ecologice, să îi educe pe copiii implicaţi, dar şi să facă lobby pe lângă autorităţi pentru cauza pentru care luptă, cea a unui mediu curat. Ea spune că la baza înfiinţării ViitorPlus stau trei motivaţii puternice. Prima este că România a pierdut jumătate din suprafaţa împădurită, a doua că terenurile degradate au ajuns la 3 milioane de hectare şi ultima că fondurile europene pe şapte ani nu ar ajunge decât pentru 2% din această suprafaţă. Astfel, asociaţia a căutat zone slab împădurite şi cu terenuri degradate. Aşa a ajuns să planteze păduri în judeţul Călăraşi, unde gradul de împădurire este 4% faţă de optimul de 20% recomandat zonelor de câmpie. Rezultate ViitorPlus

  • Puieţi plantaţi: 120.000
  • Suprafaţa împădurită: 21 hectare
  • Activităţi de completări: 1, care au acoperit 2 hectare
  • Activităţi de praşilă: 4 (pe întreaga suprafaţă împădurită)
  • Număr de voluntari la plantări: peste 1.800

„Noi suntem printre puţinii care cresc păduri şi nu doar plantează copaci”, a declarat aceasta, subliniind că echipa asociaţiei monitorizează pădurile 5-6 ani, până când copăceii ajung la stadiul de masiv, când li se unesc coroanele. Plantările din comuna Vîlcelele şi comuna Dragoş-Vodă, din 2008 şi de anul trecut, au fost planificate de o firmă care se ocupă de proiecte forestiere. Reprezentantul companiei Forest Group, Eduard Voican, a explicat că puieţii sunt aleşi după ce se fac analize pe tipul de sol şi ţinând cont de mai multe condiţii tehnice.  Astfel sunt plantaţi pini, frasini şi arbuşti, care rezistă cel mai bine la clima din sud şi pot creşte şi pe terenuri degradate, în ciuda solului nefertil. În primii ani este important să crească rădăcina bine, a mai spus Teia Gavrilescu, care a precizat că gradul de prindere este de 80%, dar, în condiţii de sol degradat, gradul este mai mic. Asociaţia face şi acţiuni de completare, de la an la an, în locurile în care puieţii nu s-au prins. ViitorPlus poate desfăşura aceste plantări cu ajutorul sponsorilor şi partenerilor, printre care RBS România, Vodafone, Asociaţia Bucharest Running Club, Primăria Municipiului Bucureşti, Rangali şi alţii. Monica Roşu, manager Rangali, primul magazin online de cosmetice organice, i-a contactat pe cei de la ViitorPlus pentru a adopta copaci, încercând astfel să reducă impactul asupra mediului pe care îl are transportul produselor cosmetice pe care le vinde.  Produsele sunt create în condiţii prietenoase cu mediul, singura problemă fiind emisiile de dioxid de carbon care provin din transportul cu camionul, de aceea ea căutat o metoda pentru a compensa efectul nociv. Educaţie ecologică ViitorPlus nu numai că plantează păduri, dar şi investeşte în educaţia copiilor din localităţile împădurite. „Pădurea respectivă este un dar pentru comunitate şi va creşte odată cu copii”, spune Teia Gavrilescu, care a subliniat că aşa încearcă să îi crească pe copii ca cetăţeni responsabili şi care mai târziu vor avea grijă de pădure. La şcoala din Vîlcelele au avut loc numeroase concursuri şi acţiuni prin care copiii au fost stimulaţi să înţeleagă importanţa pădurii şi învăţaţi să aibă grijă de puieţi. „Pentru noi pădurile sunt o responsabilitate pe termen lung”, a mai spus preşedinta asociaţiei. Pe site-ul asociaţiei puteţi adopta un copac.

Ne puteți urmări și pe Google News