Pentru ce emisiuni merită să deschizi televizorul

Pentru ce emisiuni merită să deschizi televizorul

Timpul a demonstrat că producţiile bune sunt şi longevive, dar le numeri pe degete.

Televiziunile româneşti au înţeles că violenţa şi senzaţionalul le garantează audienţa, iar emisiunile de calitate au fost trecute în planul secund. În aceste condiţii, longevitatea unor formate de calitate trebuie să ascundă un mister, pe care încercăm să îl aflăm de la realizatori şi de la oameni care apar pe sticlă.

"Televiziunea are un singur atu. Oferă o informare comodă, nu trebuie să ţii un obiect în mână. În presă sau într-o carte, poţi oricând da pagina înapoi", spune actorul Mircea Albulescu. El crede că o emisiune de calitate este cea care tratează tema aleasă "cu răbdare", pentru ca privitorul să "fie capabil să filtreze informaţiile oferite prin propria personalitate, gândire".

Emisiunea lui Ştefănescu, garantată de Albulescu

Ne puteți urmări și pe Google News

Mircea Albulescu spune că emisiunea sa preferată e "Garantat 100%", difuzată de TVR încă din 1999. "Cătălin Ştefănescu, prezentatorul programului, reuşeşte să mă plimbe cu adevărat prin minţile invitaţilor", motivează actorul TNB.

Politicianul Remus Cernea crede că cea mai bună emisiune difuzată vreodată în audiovizualul românesc rămâne cea prezentată de Iosif Sava. "Serata muzicală TV" a fost difuzată de TVR între anii 1980-1985 şi 1990-1998. Deşi tema centrală era muzica, oamenii de cultură invitaţi dezbăteau adeseori mari probleme contemporane.

În acest context, "Garantat 100%" ar putea fi una dintre moştenitoarele formatului de succes al lui Iosif Sava.

Despre emisiunea pe care o realizează şi prezintă, Cătălin Ştefănescu spune: "Numele emisiunii a venit din dorinţa noastră de a afirma, cu tot curajul, că poveştile pe care le spuneam în reportajele emisiunii erau nefabricate". Reţeta succesului Recunoaşterea calităţii emisiunii "Garantat 100%" a avut loc în 2002, când producţia "Penitenciar" era desemnată Cel mai bun documentar al anului. În acelaşi an, CNA îi oferea premiul pentru Cel mai bun program local de televiziune. Între 2003 şi 2006, "Garantat 100%" a primit premiul APTR pentru emisiune culturală şi magazin cultural.

"Ne-am dorit să nu ne «prăfuim» şi am fost extrem de atenţi la treaba asta", spune Cătălin despre emisiunea sa.

El explică succesul formatului prin valoarea şi pasiunea echipei, dar mai ales prin capacitatea emisiunii de a atrage public tânăr: "Emisiunea nu a copiat un model de succes, dar a avut şi are câteva repere, împrumutate de la emisiuni din Franţa, din Germania, de la postul public american". PREFERINŢE

Cel mai bun divertisment vine din emisiunile serioase

  • CULTURĂ. Pe lângă "Garantat 100%", despre care spune că surprinde plăcut prin varietatea subiectelor şi valoarea invitaţilor, Mircea Albulescu petrece mult timp pe TVR Cultural. "Nu urmăresc o emisiune, ci mereu aştept să văd ce mi se propune".

    Actorul ar oferi drept exemplu televiziunea franceză TV5. "TV5 îţi lasă impresia că tratează fiecare subiect cu răbdare, iar acest detaliu îţi oferă şansa să filtrezi informaţiile prin propria gândire". Din 2009, circa 50% dintre programele TV5 sunt subtitrate în limba română.

  • POLITICĂ. "Cred că nu sunt suficiente dezbateri serioase în TV-ul românesc", spune Remus Cernea, de la Partidul Verde. "Ori sunt prea mulţi invitaţi, ori lipseşte diversitatea de opinii. Astfel, dezbaterile degenerează prea uşor în haos. Eu văd dezbaterea serioasă o emisiune de o oră, cu maximum 3 invitaţi, cu puncte de vedere diferite", adaugă fostul candidat la preşedinţia României. Cernea spune că urmărea dezbaterile de la TVR moderate de Liviu Mihaiu şi Luca Niculescu, dar a constatat că acestea au pierit din grila postului public.

    "Urmăresc «Tănase şi Dinescu», Mircea Badea, «Deschide Lumea », «Sinteza Zilei». La Antena 3 sunt puncte de vedere interesante, dar sunt cam unilaterale", adaugă politicianul, care oferă drept exemple dezbaterile de pe BBC şi CNN.

  • DIVERTISMENT. Culmea, cel mai bun divertisment vine din emisiuni care se vor serioase, crede Toni Grecu. "Când vreau să râd, mă uit la OTV", spune umoristul din echipa Divertis.

    Deşi cele mai gustate emisiuni de divertisment de la noi sunt "Dansez pentru tine" şi "Te pui cu blondele"- Pro TV, respectiv Antena 1 -, un format apreciat ca fiind de calitate de cronicarii şi realizatorii TV, printre care şi Cătălin Ştefănescu, este "Apropo TV", prezentat de Andi Moisescu.

  • ŞTIINŢĂ. "Urmăresc emisiunea «Cronica scepticului», de la TVRM. Dar pe internet, nu prind postul acasă", spune Adrian Şonka, specialist al Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu", din Bucureşti.

    "Prezentatorul Cristian Român ia tot felul de teorii aberante şi le dărâmă ştiinţific", îşi motivează alegerea Şonka. Despre posturile care tratează pe larg subiecte de ştiinţă, el spune că are mai multă încredere în National Geographic: "Discovery dă şi emisiuni cu fantome, nu cred că asta e ştiinţă. National Geographic parcă stă pe baricade".

  • ECONOMIE. Deşi oamenii de afaceri preferă emisiunile postului de nişă Money Channel (o cercetare a arătat că 61% dintre cei care urmăresc postul mai mult de 10 ore pe săptămână sunt acţionari), masa populaţiei optează pentru emisiuni care explică pe larg deciziile economice.

    Astfel, printre preferate apar "BizBazar" şi "Săptămâna Financiară", ambele de la Antena 3, prezentate de Moise Guran, respectiv Gabriela Vrânceanu Firea.