Ministrul Apărării în exercițiu, Patrick Shanahan, a spus că situația descrisă în raport despre faptul că 20.500 de femei și bărbați au suferit diferite forme de hărțuire sexuală în armată este „inacceptabilă”. Armata americană face asemenea sondaje printre militari o dată la doi ani, adăugând la cazurile declarate un număr estimativ de cazuri care nu au fost raportate, transmite Radio Europa Liberă.

Conform raportului anual de la Pentagon, numărul cazurilor de agresiuni şi de infracţiuni sexuale aduse la cunoştinţa autorităţilor militare a fost de 7.623 în 2018, o creştere cu 13% faţă de 2017.

În intervalul menţionat, procentul de femei în forţele armate a crescut uşor, de la 16,3% la sfârşitul lui 2017 la 16,6% la finele lui 2018.

Cea mai mare creştere a numărului de cazuri semnalate s-a înregistrat, ca şi anterior, în rândurile unităţii de elită a puşcaşilor marini (23%), urmată de armata terestră (16,6%), US Navy (7%) şi forţele aeriene (4,3%), se afirmă în raportul de la Pentagon.

Doar o treime însă din cazurile de agresiune sexuală sunt declarate de victime, o proporţie similară celor din anii precedenţi, atrage atenţia raportul Biroului de prevenire şi gestionare a agresiunilor sexuale, care estimează numărul real al acestor cazuri la 20.500.

Cinstit vorbind, nu răspundem criteriilor morale pe care ni le-am stabilit şi propriilor noastre aşteptări”, a arătat Shanahan. El a cerut justiţiei militare să facă din hărţuirea sexuală o infracţiune, similar agresiunilor sexuale.