Evenimentul Zilei > Actualitate > Pensionar norocos. A găsit o oală cu monede din secolul II înainte de Hristos
Pensionar norocos. A găsit o oală cu monede din secolul II înainte de Hristos

Pensionar norocos. A găsit o oală cu monede din secolul II înainte de Hristos

Un pensionar din Olt a fost norocos. De când s-a retras din activitate, are timp să aloce mai mult timp pasiunilor sale. A devenit apicultor, joacă șah și caută comori. A și găsit una: o oală cu monede din secolul II înainte de Hristos!

Un pensionar norocos a găsit o comoară. De regulă, cei retrași din activitate se ocupă de nepoței, de grădinărit. Însă olteanul nostru pleacă pe coclauri și așa a găsit o oală cu monede antice, de acum peste 2000 de ani. Pensionarul din Slatina (județul Olt), fost polițist, a plecat sâmbătă, 13 martie, a plecat pe coclauri, cu detectorul de metale. Este una dintre pasiunile sale.

Paul Durcă, un fost poliţist, a descoperit o comoară în apropierea comunei Radomireşti. Cu ajutorul unui detector de metale, el a descoperit o oală cu 68 de monede de argint, datând din anii 158 – 150 Înainte de Hristos. “Mulţumesc, Doamne!“, a postat, pe contul său de Facebook, Paul Durcă. Fost om al legii, pensionarul i-a anunţat telefonic pe poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Dăneasa.

Pensionar norocos. A găsit o oală cu monede din secolul II înainte de Hristos

Comoara va fi predată Direcţiei pentru Cultură Olt. „Bărbatul este autorizat şi deţine legal detectorul de metale folosit“, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt. „Despre detecţia de metale vreau să vorbesc, acesta fiindu-mi cel mai nou şi, cu siguranţă, cel mai puternic hobby. Zeiţa Fortuna şi toţi zeii norocului au fost cu mine.

Nu mai puţin de 68 monede din argint am scos la lumină. Mulţumesc, Doamne!“, a adăugat fostul poliţist. Comoara va ajunge la muzeu Istoricul Laurenţiu Guţică Florescu, fost director al Muzeului Judeţean Olt, vorbeşte tot într-o postare pe Facebook despre importanţa descoperirii făcute. Istoricul a identificat monedele: sunt tetradrahme emise de provincia Macedonia Prima, cu o greutate de 17 grame şi un diamentru de 33 mm, în secolul II înainte de Hristos.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.