Evenimentul Zilei > Justitie > PENSII ILEGALE. La medicii din Brăila s-au găsit 5 milioane de lei și jumătate de kilogram de aur: “Au dat dovadă de multă abilitate, inventivitate și îndrăzneală”
PENSII ILEGALE. La medicii din Brăila s-au găsit 5 milioane de lei și jumătate de kilogram de aur: “Au dat dovadă de multă abilitate, inventivitate și îndrăzneală”

PENSII ILEGALE. La medicii din Brăila s-au găsit 5 milioane de lei și jumătate de kilogram de aur: “Au dat dovadă de multă abilitate, inventivitate și îndrăzneală”

Magistraţii Tribunalului Galaţi au hotărât miercuri seara ca şeful Serviciului de expertiză medicală din Brăila, Ana Boală, şi doctorul Rodica Ţone de la acelaşi serviciu să fie plasaţi în arest preventiv pentru 29 de zile, iar doctorul Cristinel Andreicuţ în arest la domiciliu pentru aceeaşi perioadă, acuzaţia fiind de luare de mită în formă continuată. Avocaţii apărării au contestat decizia, dosarul urmând să fie trimis la Curtea de Apel Galaţi, şi susţin că inculpaţii şi-au recunoscut vina.

DNA arată că în perioada aprilie – iunie 2015, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, Ana Boală, medic specialist de medicina muncii, având ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar şi al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 şi 500 de lei de pacient), persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obţină pensii de handicap. În aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, arată DNA, Rodica Ţone a primit de la 72 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare şi nealimentare. Totodată, marţi, spun procurori DNA, Cristinel Andreicuţ a primit suma totală de 1.250 de lei, de la opt pacienţi examinaţi în ziua menţionată (între 50 şi 200 de lei de pacient), în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale, în vederea obţinerii pensiei de handicap.

 

“Faptul că perceperea unor sume de bani era o practică de mult timp uzitată de către inculpate, rezultă și din faptul că la perchezițiile efectuate la domiciliile acestora au fost găsite sume de bani nejustificat de mari totalizând, aproximativ 5 milioane lei și foarte multe bijuterii din aur (cu aproximație peste 500 grame), lângă acestea fiind găsite și hârtii ce conțineau diferite calcule”, se arată în referatul DNA.

 

Lipsa de respect şi de încredere a populaţiei în sistemul sanitar

Procurorii DNA apreciază că “infracţiunile de care sunt acuzate inculpatele Boală Ana, Țone Rodica și Andreicuț Cristinel sunt în măsură să lezeze ordinea socială, respectul şi încrederea de care funcționarii publici și cadrele medicale  trebuie să se bucure în faţa comunităţii şi a cetăţenilor, lipsa de respect şi de încredere a populaţiei în sistemul sanitar din România cunoscând o creştere alarmantă pe fondul unor astfel de fapte, al căror număr poate crește în situația în care justiția nu ar interveni prompt pentru sancționarea acestora.”

Potrivit datelor din dosar,  Andreicuț Cristinel a recunoscut săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, pe tot parcursul actelor de urmărire penală efctuate în cauză până la acest moment.

 

Inventivitate și îndrăzneală

Referitor la Boală Ana și Țone Rodica, procurorii DNA arată că “așa cum rezultă din procesele-verbale de redare a înregistrărilor ambientale efectuate, acestea au dat dovadă de multă abilitate, inventivitate și îndrăzneală în săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina acestora.”

“Pe fondul unor tare caracteriale, profitând și de modul deficitar de organizare și mai ales, de lipsa unor verificări privind modul de desfășurare a activităților profesionale zilnice, perceperea unor sume de bani pentru exercitarea atribuțiilor de serviciu la nivelul  Serviciului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Brăila a căpătat valențele unui fenomen în masă”, arată DNA.

 

Băgau banii în geantă

Procurorii DNA mai arată și cum se primea mita. “Acest fapt se desprinde nu numai din modul în care acestea primeau sumele de bani de la pacienți, respectiv le puneau sub coperta registrului de consultații sau alte documente de pe birou,  după care, într-un moment de pauză, le introduceau în geantă – mod de operare specific inculpatei Boală Ana sau, după ce pleca pacientul, sub birou se rupea plicul, se număra suma de bani și apoi, printr-o mișcare foarte rapidă aceasta era introdusă în geantă – mod de operare specific inculpatei Țone Rodica, ci și din numărul foarte mare de pacienți de la care s-au primit sume de bani, respectiv produse alimentare ori nealimentare.”