Tariq Aziz, care a stat ultimii 7 ani după gratii, a fost timp de două decenii vocea regimului de la Bagdad peste graniţă.
Amator de trabucuri şi un whisky bun, Tariq Aziz, născut pe 28 aprilie 1936 într-o familie săracă din regiunea Mossul, s-a impus repede ca apărător al regimului irakian.
El a fost ministrul informaţiilor, apoi vicepremier din 1979 până în 2003, iar între 1983 şi 1991 a fost şi ministru de externe.
Sănătate fragilă
Singurul creştin din rândul colaboratorilor apropiaţi ai lui Saddam Hussein, Tariq Aziz, născut în 1936, s-a predat trupelor americane la sfârşitul lui aprilie 2003, după înlăturarea regimului Saddam Hussein.
A fost încarcerat la închisoarea americană Camp Cropper, din apropiere de Bagdad.
În martie anul trecut, acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, iar cinci luni mai târziu a primit alţi 7 ani de arest penrtru rolul pe care l-a avut în execuţia kurzilir şiiţi în 1980.
Extrem de slăbit, Tariq a suferit un atac la începutul anului şi a fost transferat într-o stare gravă la spitalul unei baze militare americane, potrivit avocatului său, Badia Aref.
Aziz este artizanul reluării relaţiilor diplomatice între Washington şi Bagdad în 1984.