Evenimentul Zilei > Social > Pe piață vor apărea roșiile ciorchine, „spațiale”, cultivate pe acoperișuri de bloc
Pe piață vor apărea roșiile ciorchine, „spațiale”, cultivate pe acoperișuri de bloc

Pe piață vor apărea roșiile ciorchine, „spațiale”, cultivate pe acoperișuri de bloc

În curând, fermierii vor putea recolta cantităţi mari de tomate care cresc în ciorchine precum strugurii, pe acoperişurile zgârie-norilor şi, poate, chiar şi în spaţiu

Asta bineînţeles dacă un nou lot de astfel de produşi obţinuţi prin editare genomică se vor dovedi la fel de productivi precum primul, informează sciencedaily.com.

Scopul principal al acestei cercetări este să creeze o mai mare varietate de culturi agricole care pot fi însămânţate în medii urbane sau în locuri neprienlnice creşterii plantelor, a precizat Zach Lippman, profesor în cadrul Laboratorului Cold Spring Harbor şi investigator HHMI care conduce unitatea de cercetare specializată pe „tomatele destinate agriculturii urbane”.

Produsele acestei noi varietăţi de roșii editate genomic nu seamănă  deloc cu fructele roşii, agăţate ici colo tulpinile lungi, pe care le regăsim în cultura tradiţională. Cea mai importantă trăsătură a acestei noi varietăţi de roşii este aspectul lor compact, de tip ciorchine. La maturitate, fructele seamănă cu un buchet ale căror flori sunt înlocuite de tomate cherry.

În plus, acestea ajung rapid la maturitate. „Roşiile spaţiale” se coc şi sunt gata de recoltat în mai puţin de 40 de zile. Poate cel mai important aspect este însă cel că sunt prietenoase cu mediul.